OP Prostějov poslal 600 lidí na úřad práce

Prostějov - OP Prostějov, který je od ledna v úpadku a hrozí mu konkurz, přistoupil k avizovanému propouštění. K dnešnímu dni přišlo o místa na 600 lidí. Asi 290 z nich muselo odejít ze závodu v Jeseníku, v němž výroba zcela končí, dalších zhruba 300 z hlavního výrobního provozu v Prostějově. Práci budou čerství nezaměstnaní v obou okresech hledat jen těžko, volných míst se nedostává. V OP Prostějov po dnešku zůstane jen asi 900 lidí.

„Avizované propouštění se uskutečnilo. Výpovědi pracovníci dostávali průběžně tento týden. Výběr propuštěných byl konzultován s odbory. Zaměstnance, kteří nedostali výpověď, podnik potřebuje, aby mohl v omezené míře nadále fungovat. Pro stávající počet pracovníků má na květen zakázky zajištěné,“ informoval mluvčí oděvního podniku Karel Samec.

O švadleny a šičky není zájem

Prostějovský úřad práce odhaduje, že kvůli propuštěným pracovníkům OP míra nezaměstnanosti v okrese překročí hranici deseti procent, aktuálně činí 9,6 procenta. V okrese hledá místo asi 5860 lidí, volných pozic má úřad v nabídce kolem 120. Pro šičky nebo švadleny je jich ale pouze šest.

Ještě složitější bude pro propuštěné situace na Jesenicku, které je okresem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Úřad práce v regionu zatíženém téměř devatenáctiprocentní nezaměstnaností má nyní v nabídce jen 77 volných pozic. Podle vedoucího odboru trhu práce Zdeňka Vrtného jde ale především o místa, která se nedaří obsadit dlouhodobě, například pro lékaře nebo zdravotní sestry.

Vedení oděvního podniku propouštěním reagovalo na současný ekonomický stav, objem zakázek a nedostatek peněz na provoz. Konkurz na firmu, která dluží asi 1,6 miliardy korun, soud zatím nevyhlásil, podle vedení podniku je ale pravděpodobný.