Bez úspor letos vyskočí deficit ČR k šesti procentům

Praha – Pokud si Česko neutáhne opasek ještě více než doposud, dosáhne letos schodek veřejných financí 5,9 procenta hrubého domácího produktu. Ve své nové prognóze na to upozornilo ministerstvo financí s tím, že připraví další úsporná opatření, která by udržela rozpočet ve schválených mezích. Platný zákon přitom počítá s deficitem na úrovni 5,3 procenta.

Resortu financí se myšlenka nárůstu deficitu k šesti procentům nijak nezamlouvá. „Ministerstvo chce za každou cenu takovému negativnímu vývoji zabránit. Proto předloží do vlády další úsporná opatření, která zabezpečí, aby byl dodržen deficit 5,3 procenta,“ informoval mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Již v úterý přitom ministr financí Eduard Janota uvedl, že bude navrhovat další vázání výdajů ministerstev v rozpočtu a přehodnocení výdajů v rámci prostředků privatizačního účtu.

Návrhy opatření Janota nastínil již v Konvergenčním programu. Navrhované úspory by měly vést ke snížení deficitu veřejných financí pod tři procenta HDP v roce 2013. Letos by měl být deficit 5,3 procenta, v roce 2011 pak 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP. Loni stoupl deficit veřejných financí na 5,93 procenta HDP. Podmínkou pro přijetí eura jsou přitom tři procenta.

Další šetření vítají občanští demokraté, kteří se obávají toho, že by se Česko bez úspor mohlo dostat do podobné situace jako Řecko. Podle sociálních demokratů ovšem Česku bankrot nehrozí, dluh země patří k nejnižším v Evropské unii.

Eduard Janota
Zdroj: ČT24