Obří tendr Lesů ČR obsahuje chyby, ÚOHS chce nápravu

Brno - Podle místopředsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kamila Rudoleckého obsahuje mnohamiliardová zakázka Lesů České republiky (LČR) na lesnické práce pochybení, která by firma měla odstranit. Antimonopolní úřad už zrušil předběžné opatření, aby státnímu podniku umožnil do podmínek tendru zasáhnout. Pokud Lesy ČR nedostatky neodstraní, hrozí jim podle serveru lidovky.cz peněžní trest.

Lesy ČR obhospodařují zhruba polovinu lesů v zemi. Antimonopolní úřad se přitom nejrůznějšími tendry firmy zabývá již řadu let. Zhruba před dvěma měsíci pak pozastavil poslední velkou zakázku za téměř 16 miliard korun, kterou kritizovala část lesníků i mnoho politiků.

Tendry pro roky 2011 až 2020 mají pokrýt přibližně 1,2 milionu hektarů lesů, což je asi 90 procent celkové výměry ploch Lesů ČR. Zbytek prací si Lesy ČR zajistí prostřednictvím svých pěti lesních závodů. V případě velkého zdržení tendru hrozí, že po 1. lednu 2011 bude ve státních lesích výrazně omezena pěstební i těžební činnost, což by snížilo i dodávky dřeva.

Kritika se snesla na přísné kvalifikační podmínky

ÚOHS kritizoval především příliš přísné kvalifikační podmínky, jimiž podnik omezoval počet uchazečů ve výběrovém řízení. Podle Rudoleckého se firma zavázala, že podmínky zmírní. „Pokud by Lesy udělaly jakýkoli diskriminační krok nebo jely dál v zaběhnutých kolejích, jako by se nic nestalo, předběžné opatření vydáme znovu,“ uvedl Rudolecký. Firma už podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka připravuje změny.

Podle negativních ohlasů na tendr získá kontrolu nad obchodem se dřevem od roku 2011 jen několik největších hráčů na lesnickém trhu, což prý může mít katastrofální dopad na malé domácí zpracovatele v regionech.

Lesy ČR v únoru upravily pravidla pro prodej vytěženého dřeva. Původní záměr, že veškeré dřevo budou obchodovat vítězové tendrů, změnily tak, že desetinu dřeva budou muset vítězové prodat přes veřejné trhy, například komoditní burzu či elektronickou aukci. Ani to však kritiky nepřesvědčilo.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Zdroj: ČT24