Pokračuje schůze Senátu, na programu mj. zavedení eura

Praha - Zákony o bankách včetně ČNB nebo novely o ratingových agenturách a o zvýšení dorovnávacích plateb zemědělcům bude dnes projednávat Senát. Projednávat má také konvergenční program o přechodu na euro v ČR. Dostat by se mělo i na uzákoněný registru vysokoškolských profesorů, což by mělo omezit praxi tzv. létajících profesorů. Senátoři by měli projednat i novelu zákona o nemocenském pojištění, která by lékaře zbavila platby poštovného při odesílání neschopenek České správě sociálního zabezpečení.

Do zákona o centrální bance, který upravuje její působnost po přijetí eura, chtějí senátoři vložit ustanovení, aby ČNB předkládala nejen dolní, ale také horní komoře Parlamentu zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem za uplynulý kalendářní rok. Na štíru s ústavním pořádkem je podle senátní ústavní komise také část novely o bankách, podle níž by vláda mohla svým nařízením, a nikoli změnou zákona zvýšit limity pro odškodnění klientů zkrachovaných bank.

Schválení se očekává u novely, podle níž by se národní dorovnávací platby zemědělcům mohly letos zvýšit o 1,5 miliardy korun z příjmů Pozemkového fondu ČR na 4,5 miliardy korun. Podle pravidel EU by stát mohl letos za tímto účelem zemědělcům vyplatit zhruba sedm miliard korun. Zemědělcům podle původních návrhů kvůli úsporným opatřením ve státním rozpočtu hrozilo, že nedostanou na dorovnání přímých plateb ani korunu.

Senát zřejmě podpoří také nová pravidla pro ratingové agentury, tedy firmy hodnotící úvěrovou spolehlivost dlužníků. Budou se muset v Česku nově registrovat, řídit se závaznými pravidly pro vydávání ratingu a budou podléhat dozoru ČNB. Za porušování pravidel jim bude hrozit pokuta až 20 milionů korun.