Amazonský prales zatopí obří přehrada, Brazílie už má investora

Brasília/Belo Monte – Brazílie udělila konsorciu devíti firem povolení ke stavbě kontroverzní vodní elektrárny Belo Monte v amazonském pralese, která má být třetí největší stavbou svého druhu na světě. Elektrárna je podle prezidenta pro rostoucí brazilskou ekonomiku zásadní, místní obyvatelé a ekologové jsou proti. Stavba podle nich zničí vzácný ekosystém a vyžene z domovů tisíce lidí.

Kontroverzní zakázku získalo konsorcium Norte Energia v čele se státem kontrolovanou společností Companhia Hidro Eletrica do Sao Francisco. V boji o stavbu elektrárny s přehradou mělo jen jediného konkurenta - Belo Monte consortium složené ze šesti firem. Podle oficiálních vládních propočtů vyjde elektrárna na 19 miliard realů (zhruba 204 miliard korun). Soukromý sektor ale tvrdí, že náklady na stavbu budou mnohem vyšší, mohly by se vyšplhat až na 30 miliard realů.

Brazilská vláda měla těžkosti se sháněním vhodných partnerů, kteří by se na stavbě elektrárny podíleli. Soukromý sektor se obával vysokého rizika spojeného s protesty proti elektrárně, které by mohly stavbu výrazně zpomalit. Na poslední chvíli proto vláda soukromému sektoru projekt osladila 75procentní slevou na dani z příjmu a vylepšila i podmínky financování ze strany státní rozvojové banky.

Energie pro Brazílii versus stovky kilometrů zaplaveného území

Vodní elektrárna Belo Monte má přehradit řeku Xingu protékající amazonským pralese. Kvůli stavbě se má zaplavit území o rozloze 400 čtverečních kilometrů. Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva zdůvodňuje stavbu zařízení o výkonu 11 tisíc megawatt tím, že zajistí tolik potřebnou energii pro rychle rostoucí brazilskou ekonomiku.

Stavba elektrárny, jejíž neoddělitelnou součástí má být i přehrada, budí nevoli místních obyvatel i ekologů. Přestěhovat se totiž bude muset více než 20 tisíc lidí, z toho 800 domorodých indiánů. Diskutuje se také o dopadech stavby na ekosystém amazonského pralesa.

Odpůrci elektrárny argumentují také tím, že slibovaného výkonu 11 tisíc megawatt nebude nikdy v reálu dosaženo kvůli obdobím sucha, která se do oblasti s železnou pravidelností dostavují. Období sucha mění řeku v úzký potůček, což způsobí, že elektrárna vyrobí jen zlomek toho, co během období dešťů. Průměrně tak bude moci dodávat jen 4 600 megawatt elektrické energie.

Projekt Belo Monte vznikl před více než 40 lety

Záměr postavit elektrárnu Belo Monte pochází už z doby vojenské diktatury v Brazílii v 70. letech 20. století. Belo Monte mělo být součástí skupiny pěti přehrad, které měly být schopny dodával elektřinu během celého roku bez ohledu na období sucha.

Kvůli obavám o dopady přehrad na životní prostředí ale vrcholné autority od původního záměru ustoupily a rozhodly se nepostavit čtyři z plánovaných pěti přehrad. Území, kterému hrozilo v důsledku megalomanských staveb zaplavení, se tak značně zmenšilo. Belo Monte i tak bude třetí největší vodní elektrárna na světě. Větší jsou jen čínské Tři soutěsky o výkonu 18 tisíc megawattů a brazilská přehrada Itaipú o výkonu 14 tisíc megawattů.