Celosvětový Den rovnosti příjmů mužů a žen letos slaví i Česko

Praha - Ve všech zemích EU se liší příjmy mužů a žen. Například v Česku dámy vydělávají v průměru téměř o 24 procent míň. Také pro změnu tohoto trendu na dnešek připadá celosvětový Den rovnosti příjmů mužů a žen, navíc letos poprvé se k němu připojilo i Česko. To, že rovnost mužů a žen na poli zaměstnání a výše příjmů stále neplatí, potvrzuje průzkum pracovního portálu Profesia.

„Mzdové rozdíly jsou způsobeny několika faktory: ženy pracují v průměru v hůře placených pozicích a zároveň jsou platově znevýhodněny. To znamená, že za stejnou práci dostávají méně peněz,“ vysvětluje Dalibor Jakuš, jednatel společnosti Profesia.

Největší rozdíly panují ve střední věkové kategorii

Den rovnosti příjmů mužů a žen (zdroj: ČT24)

Vliv na rozdílnou výši příjmů má i fakt, že ženy nestřídají místa tak často jako muži, preferují stálost a osmihodinovou pracovní dobu. Z rodinných důvodů pak častěji odmítají přesčasy a obchodní cesty. Největší rozdíly jsou vidět ve střední věkové kategorii. Ženy berou mezi 35. až 44. rokem v průměru o 42 procent menší výplatu než stejně staří muži.

„Obecně se rozevírají nůžky mezi nejnižšími a nejvyššími příjmy. Vzhledem k tomu, že ženy mají v průměru nižší platy, rozdíl mezi platy mužů a žen se pravděpodobně ještě zvýší nebo přinejmenším zůstane na stejné úrovni,“ dokládá i analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Ovšem rozdílné honoráře se netýkají jen Česka. Na nižší platové ohodnocení si ženy stěžují v celé Evropské unii. Ze statistik jsou na tom v porovnání s muži nejhůř Rakušanky a pak Češky - naopak lépe jsou na tom Polky a Slovinky.

Vydáno pod