Největší akcionář Orca chce dát anulovat navýšení kapitálu developera

Praha - Největší akcionář developerské firmy Orco Millenius Investments napadl u lucemburského soudu navýšení kapitálu developera. Millenius chce dát soudně anulovat navýšení kapitálu Orca z 8. a 12. dubna. Developer tento a minulý týden navýšil kapitál celkem o 13,2 milionu eur (kolem 332 milionů korun). Podle Millenius Investments k tomu ale Orco nemělo oprávnění a poškodilo tím práva akcionářů. Orco porušení právních norem při navýšení kapitálu popírá.

„Společnost Millenius považuje za neoprávněné porušovat základní práva akcionářů tím, že jim jsou odepřena přednostní práva na úpis,“ informuje Millenius Investments. Orco s tím však nesouhlasí. „Postupovali jsme v souladu se stanovami i s lucemburským právem,“ oponuje však mluvčí Orca Petra Zdeňková.

V současnosti se Millenius Investments navíc staví do čela akcionářů, kteří chtějí 26. dubna na valné hromadě odvolat současné vedení Orca. „Ani ne dva týdny před valnou hromadou se akcionáři nacházejí v situaci, kdy jsou připraveni o možnost převzít akcie, které se v posledních dnech prodávaly s 30procentní slevou k tržní ceně,“ citovala agentura Reuters Millenius Investments.

Dle agentury Bloomberg drželo Millenius Investments k 26. březnu 10,1 procenta akcií Orco. Firmě se však nelíbí, že Orco při navyšování kapitálu nenabídlo nové akcie stávajícím akcionářům k přednostnímu úpisu. Jean Francois Ott, generální ředitel a zakladatel Orca, na svém blogu uvedl, že oba kroky navýšení byly plánované již dlouho a schválilo je představenstvo firmy. Již dříve Orco uvedlo, že důvodem zvýšení kapitálu je získání hotovosti a důvěra investorů v restrukturalizační plán.

Orco patří mezi největší developery ve střední Evropě, klíčové aktivity společnosti se nachází také v Česku. Firma je už rok v režimu soudní ochrany před věřiteli, neboť její dluh dosahuje zhruba 1,6 miliardy eur.

Nové Bubny
Zdroj: ČT24