Podle IEA svět letos bude potřebovat 86 milionů barelů ropy denně

Londýn – Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude svět letos denně poptávat rekordních 86 milionů barelů ropy. Odhad tak agentura zvýšila o dalších 100 tisíc barelů. Celková roční poptávka by tak měla stoupnout o 1,67 milionu barelů denně. Z růstu poptávky však podle IEA nebude těžit ropný kartel OPEC, který od konce roku 2008 drží snížený oficiální limit produkce, ale zejména vyspělé země.

Země OECD by pokryly svou těžbou dvouměsíční spotřebu

Podle agentury země mimo OPEC denně vyprodukují o 220 tisíc barelů denně více. Jejich produkce tak vzrostla na 52 milionů barelů. Možné to bude především díky zvýšené těžbě ve vyspělých zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Zásoby ropy v průmyslových zemích OECD vzrostly na konci února na 60 dní spotřeby a proti lednu se zvýšily asi o půl dne. Rafinerie ve světě budou podle IEA ve druhém čtvrtletí zpracovávat denně o téměř milion barelů více ropy než před rokem a produkce se nejvíce zvýší v Číně a ostatních zemích Asie.

OPEC naopak bude letos těžit méně

Naopak těžba ropy v zemích OPEC letos klesne. Podle IEA se sníží o 200 tisíc barelů na 29 milionů barelů za den. V březnu se celková produkce OPEC snížila. Stalo se tak v důsledku poklesu těžby v Iráku, který není vázán kvótami organizace. Těžba 11 zemí OPEC vázaných limity vzrostla o 30 tisíc barelů denně. Skupina tak na konci března dodržovala dohodnuté omezení produkce jen z 55 procent proti 56 procentům na konci února.

V předchozích letech tlumila poptávku po ropě a její ceny finanční krize a globální recese. „Existují známky nárůstu poptávky v Severní Americe, Tichomoří, v Asii a na Blízkém východě, výhled spotřeby v Evropě je však nadále slabý,“ uvedl šéf ropné divize IEA David Fyfe.