Fitch: České banky z krize vyšly lépe než ty z okolních zemí

Praha – České banky vyšly z krize dobře. Tuzemský bankovní sektor prokázal podle zprávy mezinárodní ratingové agentury Fitch Ratings odolnost. Naše finanční úřady jsou navíc i v porovnání s těmi v okolních zemích zdravější. Dopad recese je tak zvládnutelný. K tomu přispívá i relativně dobrý stav velkých bank a jejich součástí.

České banky dostaly pochvalu

Ekonomka Zarema Kyanová z ratingové agentury Fitch Ratings

„Výkonnost bankovního sektoru podpořily poněkud lepší makroekonomické parametry, než jaké jsou v regionu střední a východní Evropy, dále nízký poměr půjček na vkladech, a tudíž nízká závislost na vnějších zdrojích financování.“

Kladně agentura hodnotí i diverzifikaci příjmových zdrojů a strukturální rovnováhu. V jiných zemích se nerovnováha projevuje především kvůli vysokému objemu půjček v cizích měnách. Naopak rizika v Česku spočívají v tom, že velké banky někdy až příliš spoléhají na nízký počet velkých klientů.

Náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek s agenturní zprávou souhlasí. Odráží podle něj skutečnost, že české banky obezřetně hlídají kvalitu svých portfolií a pracují s rizikem jako hlavním parametrem podnikání. „České banky mají navíc dostatek likvidity díky vysoké míře depozit a ukazatel kapitálové přiměřenosti sektoru je nejlepší v Evropě,“ dodal.

Špatné úvěry loni vzrostly na dvojnásobek

Špatné úvěry na konci roku 2009 v Česku vzrostly na 5,2 procenta. O rok dříve jich byla poskytnuta zhruba polovina. Krytí případných ztrát z těchto úvěrů naopak zůstává nízké a dosahuje kolem 59 procent. Banky totiž spoléhají na zástavní krytí, a to hlavně u hypoték. Fitch očekává, že se objem špatných úvěrů bude zvyšovat i letos. Negativní dopady by ale mělo tlumit předpokládané hospodářské oživení.