Vedení odborářů je kompletní, stanou v něm dva muži a jedna žena

Praha – Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) je kompletní. Má nového předsedu, podle očekávání jím byl zvolen Jaroslav Zavadil, který byl jediným kandidátem na tento post. Delegáti ho zvolili 337 ze 368 hlasů. Pětašedesátiletý Zavadil, který doposud působil jako místopředseda konfederace, v jejím čele nahradí Milana Štěcha. Jedním místopředsedou byl zvolen Václav Pícl 220 hlasy, druhou pozici obsadila Radka Sokolová se 186 hlasy. Změna v čele odborů zřejmě udá nový trend i v jejich postupu. Očekává se, že v prosazování svých požadavků budou důraznější. Jasněji by v tom mělo být již brzy. Na sjezdu, který bude druhým dnem pokračovat zítra, odboráři schválí také nový program na příští čtyři roky a přijmou memorandum českých zaměstnanců.

Mezi důvody, proč se dosavadní předseda Štěch rozhodl o vedoucí funkci dále neusilovat, patří příliš dlouhé období, které ve vedení ČMKOS strávil, výkon senátorského mandátu a povinnosti spojené s funkcí místopředsedy Senátu ČR. Svou roli podle jeho slov hrají i námitky mnoha odborářů vůči souběhu obou funkcí. „Nebudu zastírat, že některým odborářům se nelíbí souběh těchto funkcí, vidí v tom střet a občas na to poukazují,“ řekl. Kritika se na Štěcha z řad jeho kolegů snesla také kvůli jeho úzkým vazbám na sociální demokracii, kterou reprezentuje v senátorském křesle.

Zavadil udá nový trend

K Zavadilovi jeho kolegové takové výtky nemají a jeho zvolení do čela konfederace vítají. Podle odborového svazu KOVO, který patřil k největším kritikům Štěcha, bude u Zavadila důležitá především jeho nadstranickost. „Nadstranickost odborů je velmi důležitým fenoménem, a jestliže jsme v minulých dvou obdobích za to byli kritizováni, tak jsme se z toho sami určitě poučili. Zavadil není členem žádné politické strany a myslím, že to bude dobrý základ pro nadstranickost,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 předseda svazu KOVO Josef Středula.

Zavadil: Důležité bude udržet to, co jsme už prosadili

Zavadil v rozhovoru pro ČT24 přiznal, že by navzdory kritikům chtěl na mnohé ze Štěchovy práce navázat. „Já se domnívám, že v první řadě bude především kontinuita a že se všechno odvine také od toho, jak dopadnou parlamentní volby. Pokud volby vyhraje pravice, dá se očekávat, že atak na práva a i na některé věci bude tvrdší, a pak samozřejmě bude i jiný vývoj v Českomoravské konfederaci odborových svazů,“ podtrhl.

„Naše vystupování bude razantnější, budeme chtít trvat na standardech, a samozřejmě budeme využívat všechny prostředky. Nechci teď mluvit o stávkách, spíš je potřeba hledat cestu v parlamentní demokracii, v trpělivém vyjednávání,“ dodal.

„To, kolik hlasů jste mi dali, je pro mě obrovská výzva a chci přesvědčit ty, kteří mi hlasy nedali,“ řekl Zavadil ve svém projevu k delegátům sjezdu.

„Je to zásadový, férový člověk, který dokáže držet dohody a jde si za svým cílem a dokáže i naslouchat,“ chválí Zavadila předseda školských odborů František Dobšík. Zvolení nového předsedy bude podle Zavadila samotného i podle dalších odborářů znamenat přitvrzení v postoji odborů. „Jaroslav Zavadil je znám velice tvrdým vyjadřováním, velmi přímým pojmenováním věcí, které se nám nelíbí, takže si myslím, že skutečný obraz odborů se změní,“ upozornil Středula. Dá se tak nyní očekávat, že odbory budou na veřejnosti více vidět.

O posty dvou místopředsedů se utkalo sedm kandidátů

O post místopředsedovů ČMKOS se utkalo sedm osobností. Prvním místopředsedou se krátce po osmé hodině stal Václav Pícl z odborového svazu školství. Ten byl i nejžhavějším kandidátem. „Věřím, že se nám podaří vytvořit takový tým, že odbory budou tou silou, která se dokáže zastat zájmů zaměstnanců,“ řekl Pícl v projevu k delegátům.

Druhý post se snažil obhájit jeden z dosavadních místopředsedů Vít Samek. O 23 hlasů ho však porazila Radka Sokolová ze svazu hornictví. Doplnila tak nového předsedu Jaroslava Zavadila a dalšího místopředsedu Václava Pícla, kteří byli zvoleni v prvním kole.

Získat křeslo místopředsedy se neúspěšně pokoušeli Pavel Skácelík z odborového svazu školství, Jana Koubová a Jiří Cingr ze svazu hornictví a Alexandr Burda z odborového svazu policie.

Během sobotního jednání se delegáti sjezdu zaměří na činnost ČMKOS v následujícím období. Především jde o schválení programu na roky 2010 až 2014. Jeho návrh se nese ve znamení probíhající hospodářské krize. Odboráři se v něm staví například proti snížení pojistného na sociální zabezpečení, a to jak ze strany zaměstnanců, tak ze strany zaměstnavatelů. Staví se také proti zavádění flexibilních forem práce a pracovní doby, pokud by to ohrožovalo bezpečnost práce. V závěru chtějí delegáti schválit Odborové memorandum českým zaměstnancům, ve kterém se chtějí mimo jiné vyjádřit k některým verbálním útokům na odbory.