British Airways a Iberia podepsaly dohodu o spojení

Madrid – Britská letecká společnost British Airways a španělská Iberia podepsaly dlouho očekávanou dohodu o fúzi. Spojením vzniknou druhé největší aerolinky v Evropě podle počtu cestujících na kilometr s tržní hodnotou 7,8 miliardy dolarů. Akcionáři British Airways budou vlastnit v nové skupině podíl 55 procent a akcionáři Iberie 45 procent. Sídlo firmy bude v Londýně.

"Podmínky smlouvy o fúzi jsou v souladu s memorandem o porozumění podepsaném oběma společnostmi v listopadu," uvedly aerolinky ve společném prohlášení. Spojení má být dokončeno do závěru letošního roku, obě společnosti budou i nadále létat pod svojí značkou. Nová skupina bude se 408 letadly létat do 200 destinací po celém světě. Silné postavení budou mít hlavně na linkách mezi Evropu a Severní Amerikou, kde jim patří pětinový podíl.

British Airways jde ve stopách konkurence

British Airways převzetím Iberie napodobily konkurenční společnosti Lufthansa a Air France. Ty v poslední době rovněž uskutečnily několik akvizic menších aerolinek. Fúze rovněž umožní oběma ztrátovým firmám lépe se vyrovnat s globálním poklesem letecké přepravy a posílí jejich pozice v boji proti větším konkurentům a nízkonákladovým firmám.

Obě firmy začaly o spojení jednat v červenci 2008. Dohodu ještě musí schválit Evropská komise a akcionáři obou společností, kteří o ní mají hlasovat v listopadu. Dohoda přichází v době, kdy jsou British Airways ve sporu se zaměstnanci palubního personálu kvůli plánovaným škrtům.