Ministr financí USA znovu tlačí na EU, aby neregulovala fondy

Brusel – Timothy Geithner, ministr financí USA, dnes varoval své kolegy z Británie, Francie, Německa a Španělska před přijetím návrhu na zpřísnění regulačních pravidel pro takzvané hedgeové fondy v současné podobě. V dopise čtyřem ministrům financí Geithner vyjádřil obavy, že nová regulace povede k diskriminaci amerických fondů rizikového a soukromého kapitálu a znemožní jejich přístup na evropský trh.

Návrh prý diskriminuje fondy z nečlenských zemí EU

Podle Geithnera „bude (návrh regulace) diskriminovat fondy a manažery fondů z třetích zemí tím, že jim bude upírat příležitost ke vstupu na jednotný trh EU“. Ministr financí USA dále požaduje, aby fond, který získal povolení k činnosti v jedné zemi EU, měl automaticky tatáž práva i ve všech 27 zemích unie. Unijní „pas“ pro zahraniční fondy prosazuje rovněž Británie. Francie je však tvrdě proti. Jde již o druhý Geithnerův pokus. Ten první odmítl evropský komisař pro finanční služby Michel Barier s tím, že se nebude poddávat tlakům a nehodlá přijímat příkazy z Washingtonu.

Fondy by podle nových pravidel navržených Evropskou komisí měly předávat regulačním úřadům například informace o svém hospodaření. Brusel se zaměřil na hedgeové fondy. Tyto fondy však podle analytiků ke vzniku ani prohloubení krize vzešlé z hypotečního a realitního trhu nijak zásadněji nepřispěly. Proti přílišné regulaci hedgeových fondů se staví především Britové, kteří se bojí oslabení vlivu Londýna jakožto předního světového finančního centra, kde sídlí naprostá většina podobných fondů fungujících na území EU.

I fondy registrované mimo EU by podle návrhu mohly své služby nabízet investorům v unii. Evropské úřady by si ale musely ověřit, že tyto fondy ve své domovské zemi podléhají podobné regulaci, jaká platí v EU.