Evropská daň pro banky by mohla ročně vynést až 50 miliard eur

Brusel - Případná nová daň pro banky, o níž se nyní debatuje na poli Evropské unie, by mohla ročně evropským vládám přinést až 50 miliard eur (1,3 bilionu korun). S odvoláním na zprávu Evropské komise o tom dnes informoval EUobserver. Veřejné finance unijních států se potýkají se značnými problémy. Na tom se podílí i to, že státní kasy musely v řadě zemí přijít na pomoc finančním institucím kvůli krizi, která na ně dolehla.

„Finanční sektor musí přispět k nákladům za finanční stabilitu,“ zdůraznil eurokomisař Michel Barnier odpovědný za služby a vnitřní trh. Vybrané peníze by měly směřovat do fondu, z něhož by se v případě problémů poskytovaly bankám balíky finanční pomoci.

Příjmy z nové daně by navíc pomohly vládám poněkud „upravit“ veřejné rozpočty. Mohly by z něho ale třeba financovat i boj s klimatem nebo plnění různých rozvojových cílů.

Zavedení daně je ale jen jednou z řady „inovativních finančních možností“, o nichž se komise ve svém materiálu zmiňuje. O návrzích by se měli ještě v dubnu bavit na neformálním zasedání v Madridu ministři financí zemí EU. Jednání by mělo vyústit ve formulování jednotné pozice o „inovativních finančních nástrojích“ pro setkání G20, které se v červnu uskuteční v kanadském Torontu.

Vydáno pod