Benzin i nafta v týdnu zlevnily

Praha – Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu klesaly. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 31,54 koruny za litr a byl tak o devět haléřů levnější než o týden dříve. Nafta zlevnila o 12 haléřů na průměrných 29,64 koruny za litr. Více zaplatí jen řidiči tankující LPG. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena LPG se zvýšila v průměru o desetník na 14,74 koruny za litr. O dva haléře dráž za 30,99 koruny se prodává bezolovnatý benzin Special 91.

Podle analytika Jana Šimka ze společnosti Broker Consulting dosáhly ceny pohonných hmot vrcholu a jejich pokles by měl vydržet i v příštím týdnu. „Důvodem je posilování koruny i eura vůči dolaru díky dohodě mezi Německem a Francií o případné pomoci pro předlužené Řecko,“ vysvětlil.

Za poslední rok benzin podražil o čtvrtinu, před rokem stál litr přibližně 25 korun, poznamenal analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. „Posilující koruna sice bude rostoucí ceny ropy tlumit, ale v nejbližších měsících se zřejmě dalšího výraznějšího posílení koruny nedočkáme - naopak volby mohou přinést oslabení koruny právě kvůli obavám z dalšího vývoje veřejných financí,“ podotkl. Od června se také zvýší podíl biosložky v benzinu, což sice cenu výrazně neovlivní, ale benzin to podle Jiřího Šimka rozhodně nezlevní.