ODS bude zítra podnikatele lákat na odloženou platbu DPH

Praha - Podle Hospodářských novin chtějí občanští demokraté splnit toužebná přání podnikatelů. Svoje nápady, jak to uskutečnit, má strana představit zítra ve svém předvolebním programu, který zahrnuje 12 opatření právě pro podnikatele. ODS mimo jiné navrhne změnu v platbě daně z přidané hodnoty nebo jednoroční daňové prázdniny pro malé živnostníky. Změny, které zapříčiní výpadky rozpočtu, chce strana stejně jako ČSSD financovat z dividend ČEZu.

Platba DPH až při proplacení faktury by se podnikatelům líbila

Nyní musejí podnikatelé platit DPH již při vystavení faktury bez ohledu na to, kdy jim bude proplacena. ODS chce ale prosadit změnu, která by je oprávnila zaplatit daně až v momentě, kdy jim dlužník zaplatí. V důsledku zavedení takového opatření odhaduje severomoravský lídr ODS Pavel Drobil výpadek rozpočtu v prvním kvartále na 20 miliard korun. Trvalé následky lze ale odhadnout jen těžko.

ODS chce díru zalepit příjmy z polostátního energetického gigantu, firmy ČEZ. „Jestli má na něco smysl si půjčovat z polostátních firem, mohlo by to být na vytvoření polštáře pro tyto změny, které by pomohly živnostníkům,“ řekl HN Drobil. Živnostníci jsou k prosazení změn skeptičtí, nápad by jim ale výrazně pomohl. Podobný systém již funguje v Německu. Evropské právo ale takovou úpravu povoluje jen tehdy, pokud firmy neplatí faktury proto, že jsou v konkurzu. Česko by si proto muselo vyjednat výjimku.

Strana toho podnikatelům ale nabídne ještě více. Jde například o roční daňové prázdniny pro drobné řemeslníky, kteří vytvoří alespoň jedno místo na dva roky a zároveň nepobírají sociální dávky. Vybrat by si je mohli ve čtyřletém období. Stát by tak popřípadě přišel o 300 milionů korun.

Dalším bodem na programu bude i posunutí hranice pro klasifikaci malých firem ze současných 25 na 50 zaměstnanců. Asociace malých a středních podniků nápad vítá s tím, že by podnikům administrativně ulehčil.

Body na programu ODS

Placení DPH až po proplacení faktury dlužníkem

Roční daňové prázdniny pro drobné podnikatele, kteří vytvoří místo na dva roky

Zvýšení hranice pro malé firmy z 25 na 50 zaměstnanců

Vyřízení firmy za týden místo stávajících dvou týdnů

Start podnikání během tří dnů