Stávky odrazují turisty od cest do Řecka, cestovky lákají na slevy

Praha/Atény – Nejen na krizi, ale i na opakované stávky proti vládním úsporám by mohlo Řecko ošklivě doplatit. Nejistota, která zaplnila oblíbený cíl letních dovolených v posledních měsících, je na zájmu turistů silně znát. Hůře se zájezdy do Řecka prodávají v Německu i ve Velké Británii, tedy v zemích, kde býval o Řecko v uplynulých letech největší zájem. A propad prodejů zájezdů do této destinace potvrzují i české cestovky.

Cestovní ruch generuje zhruba pětinu hrubého domácího produktu Řecka a zaměstnává téměř milion lidí. Země na něj proto v minulosti silně spoléhala. První rána přišla loni. V důsledku hospodářské recese a konkurence levnějších destinací, jako je například Chorvatsko nebo Turecko, klesly příjmy od zahraničních turistů o 11 procent. Další propad se očekává letos.

Prudký pokles zájmu hlásí německé i britské cestovky, které každoročně vozily do Řecka nejvíce turistů. Ani Čechům se ale do nejistoty vyvolané stávkami nechce. „Řecko se letos prodává v meziročním srovnání o deset procent hůře,“ uvedl marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha. „Lidé jsou v očekávání, co v Řecku nastane,“ doplnila honorární konzulka České republiky v Řecku Maria Nistazakiová.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Lacinější hotely ještě zlevní

Na nižší poptávku odpovídají cestovky zlevňováním. Třeba Čedok chce klienty nalákat na dodatečné dubnové slevy ve výši 2 000 korun. Podle Nistazakiové by se ale zajímavé nabídky mohly objevit až během května, i když k výraznějším výprodejům podle ní nedojde. Největší slevy mohou turisté čekat u dvou až tříhvězdičkových hotelů. Ty luxusní totiž o své klienty tolik nepřicházejí, jezdí k nim lidé, kterých se hospodářská krize příliš nedotkla.

Turisté chtějí záruku klidné dovolené

Pokud ale bude Řecko chtít, aby mu cestovní ruch pomohl v době dluhové krize opět táhnout ekonomiku, bude muset podle odborníků alespoň přes léto přestat stávkovat. „Dohoda, že v průběhu letních prázdnin se stávkovat nebude, je pro řecký turismus fatálně důležitá,“ míní ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Pomoci uklidnit rozjitřený řecký lid by mohl záchranný plán pro Řecko, který minulý týden odsouhlasily státy eurozóny. Hlavní podíl budou tvořit dvoustranné půjčky, zbytek poskytne Mezinárodní měnový fond. Mechanismus se aktivuje, jen když Řecko požádá o pomoc nebo bude v ohrožení stabilita eura.

Řecko
Zdroj: ČT24