Český dluh je osmý nejbezpečnější na světě

Praha - České státní dluhopisy patří k nejbezpečnějším na světě. Vyplývá to z ceny pojištění na finančních trzích proti tomu, že daný stát vyhlásí bankrot. Ze 44 zemí, jejichž pořadí zveřejňuje agentura Bloomberg, skončilo Česko na osmém místě. Nejlépe si stojí Norsko, naopak největší riziko bankrotu vidí investoři u Argentiny. Z Evropských zemí si vedou nejhůře Island a Řecko.

Podle ekonomů dobrá pozice Česka naznačuje, že je ideální doba na emise státních dluhopisů, a to hlavně v zahraničních měnách. „Ministerstvo by jich mělo vydat co nejdříve co nejvíc,“ řekl Hospodářským novinám hlavní ekonom Patria Finance David Marek s tím, že emise by měla proběhnout nejlépe ještě před volbami. Dodal, že se situace může brzy zhoršit. Trh je totiž rozličnými státními dluhopisy zaplaven.

Náměstek ministra financí Bohdan Hejduk listu sdělil, že ministerstvo situaci na trhu sleduje a bude reagovat podle toho, jak se trh bude vyvíjet. Stát si letos potřebuje půjčit dohromady 280 miliard korun.

Ministr financí Eduard Janota již dříve uvedl, že je možné, že stát si v prvním pololetí půjčí v zahraniční měně. Ovšem za předpokladu, že by ho to vyšlo levněji než emise na domácím trhu. Nevýhodou eurových dluhopisů však je, že závisejí na kurzu koruny. Když koruna oslabuje, musí stát platit v české měně na úrocích více.

A je tu i další háček. Přestože Česko peníze potřebuje, prodávat dluhopisy se mu v poslední době příliš nedařilo. Třeba v minulé aukci se prodaly dluhopisy za 6,5 miliardy korun. Ministerstvo však počítalo s tím, že prodá cenné papíry za sedm miliard.

Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o více než 178 miliard na 1,178 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 112 tisíc korun.

Vývoj státního dluhu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod