Samostatnost charterů ČSA je na dosah

Praha - Představenstvo Českých aerolinií se může nadále připravovat k oddělení charterové dopravy do dceřiné společnosti. Podle šéfa dozorčí rady ČSA Michala Mejstříka si rada od vedení vyžádala další podklady a o detailech bude jednat v dubnu. Vedení ČSA se pro vyčlenění nepravidelných letů s rekreanty rozhodlo poté, co počátkem března definitivně zkrachovala jednání o spolupráci s konkurenční společností Travel Service.

„Projednali jsme běžnou agendu, bylo to poměrně nezajímavé zasedání,“ prohlásil Mejstřík. Oddělení charterů bude rada projednávat v celkovém rámci restrukturalizace ztrátové firmy. Po schválení restrukturalizace radou se plány dostanou na program jednání vlády. Ministři by se záchranou ČSA měli zabývat 26. dubna.

Informovat vládu je nezbytné vzhledem k tomu, že záchranu aerolinií vyšetřuje Evropská komise. Tu zajímá především půjčka ve výši 2,5 miliardy korun, kterou aeroliniím poskytla státní společnost Osinek. Komise zjišťuje, zda nešlo o nedovolenou podporu státu.

V loňském roce se nad ČSA vznášela hrozba krachu a předpokládá se, že firma za loňský rok vykáže ztrátu přes tři miliardy korun.

Vydáno pod