Dělení velkých bank státním zásahem? V USA možná brzy žádný problém

Washington - Bankovní výbor amerického Senátu v noci na dnešek překvapivě rychle schválil návrh zásadní reformy dohledu nad finančním trhem. Demokrati tedy mohou slavit, naopak republikánům se přílišná regulace trhu nezdá. Legislativa má zásadně změnit chování bank na Wall Street a posílit pravomoci státu v jejich regulaci. Americká vláda by například mohla dle vlastního uvážení rozdělovat velké banky.

Návrh z pera předsedy bankovního výboru - demokrata a předsedy bankovního výboru v Senátu USA Christophera Dodda - dává americké vládě bezprecedentní moc. V případě, že by vláda měla obavy třeba z toho, že některá banka narostla do tak velkých rozměrů, že by mohla představovat hrozbu pro stabilitu celého finančního systému, mohla by ji rozdělit. „Cena za to, že neuděláme nic, bude mnohem vyšší než za to, co se chystáme udělat, to vám garantuji,“ tvrdí Dodd.

S demokratem souhlasí i prezident Obama: „Pokud pravidla neupravíme, bude se opakovat to, čeho jsme byli svědky poslední dva roky. Finanční trhy se vymanily kontrole, úvěrové trhy zamrzly a chybělo jen málo a ekonomika Spojených států málem zažívala druhou velkou depresi.“

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Dohled nad finančním trhem získá na síle

Na činnost finančních institucí by měl podle návrhu dohlížet výbor složený z jednotlivých regulátorů, kteří budou hlídat rizika. „Zvýší se třeba dohled nad komplikovanějšími finančními produkty, jako jsou deriváty. A taky se banky nebudou pouštět do riskantních obchodů prostřednictvím jejich hedgeových fondů,“ uvedl prezident USA.

Nově ale vznikne i nezávislý orgán, který bude sledovat postavení spotřebitelů, tedy převážně klientů bank a dalších finančních institucí. Bude dohlížet na to, aby třeba při žádosti o půjčku dostali klienti všechny potřebné informace a věděli o všech případných rizicích.

Barack Obama o schváleném návrhu:

„Nyní jsme o krok blíž k uskutečnění reálné finanční reformy, která přinese do našeho finančního systému dohled a zodpovědnost a pomůže zajistit, aby američtí daňoví poplatníci už nikdy neplatili za nezodpovědnost našich největších bank a finančních institucí.“


Přísnější regulace bank ale zatím nemá zdaleka vyhráno. Projít musí jak Senátem, tak Sněmovnou reprezentantů. Na stůl Senátu by se mohla dostat v dubnu, její osud v něm je ale nejistý. Republikánský senátor Richard Shelby nicméně řekl, že jeho strana se rozhodla žádné změny v návrhu neprosazovat. Taková snaha by podle něj zřejmě k ničemu nevedla.

Finanční reforma je další z priorit Baracka Obamy. Přelomovou zdravotní reformu už v Kongresu americký prezident prosadil.

  • Senát USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/878/87744.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1275/127479.jpg