Soud zrušil rozhodnutí arbitra, který použil rozhodčí doložku

Praha - Lidem, kteří se dostanou ve spotřebitelských sporech do exekuce kvůli rozhodčí doložce ve smlouvě, svítá naděje. Městský soud v Brně přišel s průlomovým, zatím ale nepravomocným rozsudkem, kterým ruší rozhodnutí arbitra ve sporu dlužníka s úvěrovou společností. Rozhodčí doložka u spotřebitelského úvěru pro mnoho dlužníků znamenala exekuci. Doposud to byl neřešitelný problém. Soudy se totiž sporem podobných lidí s věřitelem nezabývaly. Veškerá odpovědnost se nechávala na arbitrovi, který ve zkrácené lhůtě o případu rozhodoval.

Teď se to ale možná změní. Advokát spolupracující s Člověkem v tísni Pavel Uhl se k soudu s žádostí o zrušení rozhodnutí arbitra dostal a uspěl. „Pro nás představuje to rozhodnutí městského soudu v Brně poměrně průlomový okamžik, po dvou letech snažení se nám podařilo dosáhnout toho, že byl zrušen rozhodčí nález,“ podotkl Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Na Člověka v tísni se už s podobným problémem obrátily desítky lidí

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Příběh klientky Pavla Uhla je podobný všem ostatním. Paní Eva jenom na poplatcích za desetitisícovou půjčku zaplatila šest tisíc dvě stě korun. „Nějakou dobu ji splácela. Potom se opozdila se splátkou a společnost jí vyměřila sankční poplatek,“ řekl Uhl. Arbitr jí v rozhodčím sporu určil zaplatit necelých 29 tisíc, tedy celou půjčku včetně úroků a penále za zpoždění. Na Člověka v tísni se obrátily už desítky lidí v podobné situaci. Teď jim konečně může organizace lépe pomoci.

Spravedlnost chtěla dlužníkům zajistit i Poslanecká sněmovna, která měla pravidla pro rozhodčí doložky ve smlouvách zpřísnit. Do voleb to ale poslanci s největší pravděpodobností nestihnou. To by znamenalo konec návrhu. Nová sněmovna ho totiž převzít nemůže a musí si napsat vlastní.