Svaz průmyslu a dopravy žádá rychlé rozhodnutí ohledně Prunéřova

Praha - Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzval vládu, aby urychleně rozhodla o modernizaci elektrárny Prunéřov, neboť odkládání rozhodnutí vysílá negativní signál investorům a způsobuje škody dodavatelům. Energetická společnost ČEZ dnes zároveň reagovala, že zpráva firmy DNV, podle které projekt modernizace Prunéřova nesplňuje požadavky na použití nejlepší dostupné technologie, byla jednostranná a nepřinesla nic nového. Svaz průmyslu a dopravy rekonstrukci elektrárny Prunéřov podporuje a kritizuje stát za odkládání rozhodnutí pod záminkou nutnosti dalších analýz.

„Jednoduchost a transparentnost rozhodování státu je jedním z klíčových faktorů, které berou podniky v úvahu při plánování investic. Odkládání rozhodnutí způsobuje vyčíslitelné škody dodavatelům připravené rekonstrukce elektrárny, kteří v dnešní ekonomické situaci zakázky naléhavě potřebují,“ uvádí svaz v tiskovém prohlášení. Podle svazu by rekonstrukce Prunéřova přinesla českým firmám zakázky za 25 miliard korun. K současné stovce subdodavatelů elektrárny by také údajně přibylo dalších 200 firem a počet zaměstnanců z nynějších 400 by mohl narůst o dalších 800 lidí.

Dusík podal v souvislosti s Prunéřovem demisi

Ministr životního prostředí Jan Dusík ve čtvrtek v souvislosti s modernizací Prunéřova podal demisi. O záležitosti prý nemohl rozhodnout s čistým svědomím. Dusík řekl, že chtěl požádat energetickou firmu ČEZ, aby předložila variantu s účinnější technologií, nebo přinesla kompenzační opatření. Podle premiéra Jana Fischera ovšem na další zvažování už není čas. Svaz průmyslu a dopravy podotýká, že Dusíkovo odstoupení lze považovat za součást předvolební kampaně Strany zelených, která ho do úřednické vlády nominovala.

ČEZ se dnes v tiskové zprávě „ohrazuje vůči prezentaci účelově vytržených informací ze zprávy DNV, která má 119 stran“. Podle zástupce DNV Barta Adamse projekt rekonstrukce splňuje většinu požadavků pro nejlepší technologie se dvěma odchylkami. Návrh neodpovídá požadavkům na čistou účinnost a limitům na emise oxidu uhelnatého. „Překvapuje nás, že klíčovým poznatkem prezentovaným DNV na tiskové konferenci ministerstva životního prostředí je, že plánovaná účinnost rekonstruované elektrárny je 40,19 procenta. Tato informace je MŽP známá od června roku 2008,“ uvádí ČEZ.

Podle ČEZ zpráva i její prezentace vyvolávají pochybnosti, zda měl hodnotitel ze strany MŽP k dispozici všechny podklady. Vyšší účinnosti rekonstruované elektrárny nelze za přijatelných ekonomických podmínek dosáhnout kvůli kvalitě a objemu dostupného uhlí, uvedl ČEZ. „Tyto informace jsou rovněž již dlouhou dobu k dispozici médiím a veřejnosti,“ dodal.