Madoffa zbili spoluvězni, skončil ve vězeňské nemocnici

New York - Pobyt zřejmě největšího finančního podvodníka všech dob - Bernarda Medoffa - za mřížemi rozhodně není procházkou růžovým sadem. Loni v prosinci jednasedmdesátiletého finančníka údajně zbili jeho spoluvězni tak, že skončil se zlomeným nosem, zlomenými žebry a se šrámy v obličeji ve vězeňské nemocnici. S odvoláním na dva Madoffovy dřívější spoluvězně to dnes oznámil deník The Wall Street Journal. Madoff byl odsouzen loni v červnu. Podle obžaloby zpronevěřil asi 65 miliard dolarů, tedy zhruba 1,2 bilionu korun.

O tom, že je Madoff v nemocnici, se vědělo. Oficiálně však byly za důvody hospitalizace označeny vysoký tlak a závratě. Vězeňské úřady tehdy spekulace o možné bitce mezi vězni odmítly. Madoff jim prý tvrdil, že ho nikdo nenapadl. O útocích v minulosti nemluvil ani žádný jiný vězeň.

Podle zdrojů The Wall Street Journal nyní Madoff tráví volný čas a víkendy ve vězeňské knihovně a často sleduje filmy. Prý se také spřátelil se zadrženým šéfem kolumbijského gangu Carminem Percinem.

Madoffova investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities desítky let fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu. Stejně fungují například pyramidové hry, lidově zvané letadlo, kdy první klienti dostávají výnosy z peněz klientů, kteří se zapojí později. Na ty poslední klienty už ale žádné peníze nezbývají.