ČEZ chystá výstavbu paroplynových elektráren po Evropě ale i v Turecku

Praha - Energetický gigant ČEZ se připravuje na výstavbu paroplynových elektráren nejen v Česku, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, ale i v Turecku. Naopak projekt na elektrárnu v Bulharsku bude zřejmě pozastaven. V Česku chystá projekty na výstavbu paroplynových elektráren v Počeradech a v Mělníku. „To je vhodná lokalita, která se bude dále analyzovat,“ poznamenal ředitel útvaru přípravy investic ČEZ Peter Szenásy. ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností. Dvoutřetinovým vlastníkem firmy je stát.

„Vypadá to, že projekt výstavby paroplynové elektrárny u Varny může být pozastaven, pokud nedostaneme garance dodávek plynu,“ prohlásil Szenásy. Podle něj se výstavba elektrárny v Galati v Rumunsku nachází ve fázi „hodně velké přípravy“. U elektráren v ostatních zemích již prý běží výběrová řízení. V Turecku ČEZ předpokládá s tamním partnerem výstavbu elektrárny na plyn s výkonem 800 až 900 megawattů u hranic se Sýrií: „Do konce roku očekáváme stavební povolení.“

ČEZ připravuje v Maďarsku výstavbu elektrárny Szaszalombata, na Slovensku Slovnaft v Bratislavě. V Polsku má v plánu rozšířit tepelnou elektrárnu Skawina o plynový blok s výkonem kolem 400 megawattů. Zahájení výstavby nového bloku je naplánováno na rok 2012, do provozu by mohl být uveden v roce 2014.

ČEZ a jeho ekologické důvody k paroplynu

Podle Szenásyho patří mezi hlavní důvody výstavby elektráren na plyn například diverzifikace zdrojů, snížení emisí oxidu uhličitého, šetrnost k životnímu prostředí či jejich vyšší efektivita. Zásadní výhodou plynových elektráren je také jejich vysoká flexibilita, takže se jimi dají vykrývat výkyvy se spotřebě elektřiny.

Vydáno pod