Boeing podá oficiální protest kvůli zakázce na tankery

Washington - Americký výrobce letadel Boeing bude protestovat proti rozhodnutí letectva Spojených států o zakázce na dodání leteckých tankerů pro americkou armádu. Tu nedávno získal jeho největší konkurent, evropský koncern EADS, který vyrábí letouny Airbus.

Boeing oznámil, že předá stížnost vládnímu zúčtovacímu úřadu GAO, který je kontrolním orgánem Kongresu. Úřad bude mít následně sto dní na to, aby o zakázce v hodnotě 35 miliard amerických dolarů rozhodl. Někteří armádní analytici varují, že i přes stodenní lhůtu může protest dodávku tankerů zdržet téměř o rok.

Americký koncern zpochybňuje férovost soutěže. Jeho předseda a generální ředitel Jim McNerney v pondělní zprávě uvedl, že průběh tendru měl několik chyb, rozpory v požadavcích a náklady a údržbu mimo ekonomické cifry. Argumentuje především tím, že armáda změnila hodnotící metody obou nabízených tankerů tak, aby prošlo větší z letadel. To nabízí skupina Northrop Grumman, pro kterou EADS dodává letecké trupy.

Původně americké letectvo požadovalo středně velké letadlo. Manažeři Boeingu dodávají, že za požadavku většího letadla by do soutěže rovnou poslali větší stroj 777 místo Boeingu 767.

Za přidělení kontraktu Boeingu lobují i politici ze států Washington a Kansas, kde firma vyrábí. Obří zakázka by pro ně znamenala nová pracovní místa. Letectvo namítá, že pracovní příležitosti pro Američany nebyly v této zakázce kritériem.

Americká armáda využívá bezmála půl století tankery vyrobené pod domácí značkou. Obecně se proto čekalo, že Boenig získá zakázku i tentokrát. Firma opakovaně uvedla, že považuje nabídku konkurenční EADS za horší z pohledu nákladů a rizik i v požadavcích na výkon a schopnosti strojů.