Škodovce se propadl zisk o 64 procent, vydělala 5,2 miliardy

Frankfurt nad Mohanem - Loňský rok pro mladoboleslavskou škodovku nedopadl nejlépe. Provozní zisk skupiny Škoda Auto propadl o 362 milionů eur na 203 milionů, tedy zhruba 5,2 miliardy korun. Tržby automobilky se meziročně snížily o 11,7 procenta na 7,1 miliardy eur. Podle výroční zprávy mateřského koncernu Volkswagen se na výsledku Škody projevil pokles prodeje aut a nepříznivé devizové kurzy. Také Volkswagenu loni klesl čistý zisk, a to o 80 procent na 960 milionů eur (24,56 miliardy korun). Podnik tak potvrdil předchozí předběžná čísla z února.

V roce 2009 prodala Škoda dohromady 552 tisíc aut, což představuje meziroční pokles o 11,9 procenta. Propad se ale netýkal všech modelů. Lépe než o rok dřív šly na odbyt fabie a superby. V údajích navíc nejsou zahrnuty společné podniky v Číně.

Dodávky škodovek na trh včetně Číny vzrostly o 1,4 procenta na 684 tisíc vozů. Značka zaznamenala růst v Německu, Polsku i Číně. Celkem loni Škoda vyrobila 669 tisíc vozů, což představuje pokles o 1,2 procenta.

Škodovce klesl zisk (zdroj: ČT24)

Pokles tržeb podle analytika Cyrrusu Jana Procházky téměř odpovídá propadu prodejů automobilů. „Škodovka se poměrně překvapivě nemusela v roce 2009 extrémně podbízet cenou. Jak se automobilka vypořádala s nižšími prodeji a zda udržela své ziskové marže, čemuž musely nutně pomoci úspory v nákladové části, se dozvíme nejspíše až na konci března. Stejně jako výši investic a případné kurzové ztráty,“ dodal.

Pro letošek si Škoda hodně slibuje od svých modernizovaných modelů. „Jsme přesvědčeni, že modely Fabia a Roomster jsou přesně ta auta do dnešní doby, a proto jsme se snažili je udělat co nejvíce atraktivní,“ uvedl před časem předseda představenstva mladoboleslavské automobilky Reinhard Jung. Dnešní čísla zveřejněná VW vedení Škody nekomentovalo. Vyjádří se k nim až po oficiálním zveřejnění 22. března.