Čínská ekonomika se pomalu ale jistě zahřívá

Peking - Čínský vývoz značně posílil, v únoru totiž vzrostl meziročně skoro o 45,7 procenta. Z lednových 21 procent tak tempo vývozního růstu výrazně zrychlilo. Zároveň stoupl i dovoz, a to 44,7 procenta po lednovém rekordním zvýšení o 85,5 procenta. Přebytek zahraničního obchodu Číny celkem dosáhl 7,6 miliardy dolarů (zhruba 143,1 miliard korun). Nová čísla by mohla vést k posílení tamní měny.

Ještě loni v únoru na tom byl zahraniční obchod kvůli globální recesi o poznání hůř. Oslabovala ho omezená poptávka ze zahraničí. „Čísla v zahraničním obchodě bych pokládal za nejspolehlivější z toho, co z Číny máme. Ukazují jak na globální zotavení, tak silný růst čínské ekonomiky a na riziko přehřátí čínské ekonomiky,“ vysvětluje analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Povolí čínská vláda růst jüanu?

Podle některých analytiků by díky oživení vývozu mohla vláda povolit růst čínské měně jüan. Její kurz vůči dolaru je dlouhodobě terčem kritiky nejen Spojených států, ale i dalších obchodních partnerů Číny. Podle nich je totiž měna podhodnocena, což zvýhodňuje čínské vývozce. Peking kurz jüanu vůči dolaru nezměnil už rok a půl.

„Čínská měna je v podstatě administrativně regulována a Čína už se vyjádřila v tom směru, že letos jüan nenechá posilovat nebo jej nechá posílit jen velmi mírně, protože se obává, že by jeho velké posílení mělo vliv na čínskou ekonomiku,“ zdůraznil Mokráš.

Čínská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zrychlila růst na necelých 11 procent, zejména pak díky stimulačním úvěrům vlády a také bankovním úvěrům. I přesto, že se Čínané snaží příliš rychlý růst tamního hospodářství tlumit, výrazně posilovat by mělo i letos.

Čínská ekonomika ožívá (zdroj: ČT24)
  • Čínské peníze autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/800/79946.jpg
  • Čínská obchodní bilance autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1490/148945.jpg