Poslanci: Ruzyňské letiště se prodávat nebude

Praha – Ruzyňské letiště se prodávat nebude. Sněmovna dnes přehlasovala Václavem Klausem vetovaný zákon, který to zakazuje. Zákon původně předložili sociální demokraté loni v únoru. Pro hlasovala těsná nutná většina, tedy 101 poslanců především z ČSSD a KSČM. K těm se připojili i lidovci. Sněmovna zákon navržený sociálními demokraty definitivně prosadila až při třetím schvalování, kromě prezidenta musela přehlasovat také Senát.

Majetek letiště zůstane v rukou státu

Veškerý majetek letiště se všemi nemovitostmi tak zůstane ve vlastnictví státu. Zákon totiž zakazuje jeho prodej. Sociální demokraté zákon obhajují. Navrhli ho kvůli údajně nestandardní přípravě privatizace letiště, na které se podílela vláda bývalého premiéra Mirka Topolánka. Poslanecká sněmovna ale normu přijala i přes ujištění současného premiéra Jana Fischera, že jeho kabinet nemá v úmyslu ruzyňské letiště privatizovat.

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Letiště Praha je klíčovou součástí infrastruktury státu, a mělo by proto zůstat v jeho vlastnictví. Jeho straničtí kolegové poukazovali i na bezpečnostní důvody. Občanští demokraté naopak vyjadřovali obavy, že schválení zákona by zastavilo rozvoj letiště.

Klausovi se nelíbí, že sněmovna použila nástroj vyhrazený vládě

Prezident Václav Klaus vetoval zákon v polovině prosince. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že sněmovna použila nástroj vyhrazený vládě. Zákon podle něj také působí zpětně, protože proces privatizace již začal. Samotný majetek ruzyňského letiště není v zákoně také dostatečně přesně vymezen. „Vláda sice nakonec nemusí vybrat žádného vítěze tendru, musí ale probíhající tendr dokončit,“ uvedl prezident.

Místopředseda ODS Petr Nečas

„Považuji to za systémově špatný přístup z řad sociálních demokratů, kteří sami začali privatizaci Letiště Praha připravovat. Ten, kdo přinesl privatizaci Letiště Praha do vlády, byl někdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, ale na prudké veletoče v názorech ČSSD si musíme zvyknout.“

Nečas dále doplnil, že pokud bude ODS v příští vládě, návrh zruší. „Tak ODS ve vládě nebude, nic tomu nenasvědčuje,“ reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Schválení zákona uvítal.

Prodej letiště by státu vydělal stovky miliard korun

Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila Topolánkova vláda počátkem loňského června. Tehdejší odhady prodejní ceny se pohybovaly kolem stovky miliard korun.