Policie odnesla z magistrátu množství dokumentů k Opencard

Praha – Na pražský magistrát dnes vtrhla policie, aby zajistila materiály související s projektem Opencard. Zapečetila některé kanceláře, na chodbách před místnostmi odboru informatiky postávali policisté a hlídali, aby se do těchto prostor nikdo nedostal. Policie prošetřuje v souvislosti s Opencard případ možného porušování povinností při správě cizího majetku. Vyšetřování zahájila na základě trestního oznámení, které loni v prosinci podala opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková.

Policisté se v budově magistrátu na Jungmannově náměstí zdrželi déle než šest hodin, překážkou jim nebyl ani konec úředních hodin v 18:00. Během odpoledne odnesly z magistrátu několik tašek s dokumenty souvisejícími s projektem Opencard. Provoz odboru informatiky byl kvůli policejnímu zajišťování důkazů během odpoledne přerušen.

Magistrát tvrdí, že policistům poskytne veškeré informace, které budou v souvislosti s Opencard požadovat. „My tu záležitost pokládáme za zcela standardní na základě podaného trestního oznámení a poskytneme veškerou součinnost,“ informoval v rozhovoru pro ČT24 mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Telefonát Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Oficiální místa jsou zatím na informace skoupá. „My se k jednotlivým krokům a postupům policie v této fázi prověřování nevyjadřujeme,“ prohlásila mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Bližší informace odmítl poskytnout také mluvčí útvaru odhalování korupce Roman Skřepek.

Ryšlinková podala trestní oznámení loni v prosinci. Neznámého pachatele viní celkem ze sedmi trestných činů. Navíc se domnívá, že by se mohlo jednat dokonce o organizovanou skupinu. Ryšlinková své tvrzení opírá o výsledky prvního auditu Opencard.

Opencard už prověřily tři audity a poukázaly na chyby při zadávání a kontrole projektu. Kvůli Opencard odešel z magistrátu také ředitel odboru informatiky Václav Kraus.