Islanďané v referendu odmítli zaplatit náhrady Nizozemsku a Británii

Reykjavík - Islanďané v sobotním referendu většinou 93 procent hlasů odmítli výplatu náhrad za znehodnocené vklady Nizozemsku a Velké Británii. Vyplývá to z prognózy islandské televize. Islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová oznámila, že její kabinet přes odmítnutí loňské dohody vyjednané třemi vládami zůstává u moci. Podle zveřejněného odhadu se ve všelidovém hlasování vyslovilo pro urovnání obrovských zahraničních dluhů podle původních podmínek dojednaných loni na podzim jen 1,6 procenta islandských občanů. Příslušnou dohodu vyjednaly vlády Islandu, Velké Británie a Nizozemska.

Mezi Islanďany vyvolaly rozhořčení hlavně ujednané úroky. Samotné konání referenda však bylo sporné, neboť Británie a Nizozemsko už mezitím připustily, že Islandu nabídnou vylepšené podmínky.

Island se zavázal k vyplacení 3,8 miliardy eur, tedy přes 97 miliard korun, a úroku ve výši 5,5 procenta za ztráty související se zhroucením domácí banky Icesave. Suma odpovídá více než třetině ročního HDP ostrovní země v severním Atlantiku.

Islanďané odmítli vyplatit náhrady (zdroj: ČT24)

Jde o peníze, které si Britové a Nizozemci uložili v islandské bance, ale kvůli krachu banky o ně přišli. Vlády Británie a Nizozemska už svým občanům peníze dávno vyplatily a po Islandu teď chtějí náhradu.

Islandská premiérka se referenda nezúčastnila

Islandská premiérka řekla, že ji odmítavý postoj obyvatel vůči původní dohodě nepřekvapuje. Už v pátek prohlásila, že považuje referendum za nesmyslné a sama se ho nezúčastnila. „Toto nemá vliv na život vlády. Musíme pokračovat a debatu dokončit. Musíme mít dohodu,“ uvedla Sigurdardóttirová v sobotu ve veřejnoprávní televizi. Účast voličů v referendu byla výrazně nižší, než je obvyklé u voleb.

Island platební závazky z krachu Icesave v zásadě uznává, ale chce vyjednat příznivější podmínky. Konečná dohoda s Británií a Nizozemskem je považována za předpoklad poskytnutí naléhavě nezbytných úvěrů Islandu ze strany Mezinárodního měnového fondu (IMF) a severských partnerských států.

Jóhanna Sigurdardóttirová
Zdroj: ČT24