Únor byl štědrý na nová pracovní místa, k peněženkám už tolik ne

Praha - Míra nezaměstnanosti v Česku v únoru podle očekávání klesla na 5,9 procenta z 6,1 procenta na konci ledna. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Spotřebitelské ceny v únoru stouply o 7,5 procenta, tedy stejně jako o měsíc dříve. Informoval o tom Český statistický úřad.

Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se snížil na 330 tisíc osob. Loni v únoru míra nezaměstnanosti činila 7,7 procenta.

Nezaměstnanost je na dlouhodobých minimech a svědčí o dobré kondici české ekonomiky. V mnoha odvětvích se začíná projevovat nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.
 
Cenová hladina vzrostla oproti lednu o 0,3 procenta. Meziroční inflace zrychlila hlavně u bydlení, dopravy, stravování a ubytování. Naopak u potravin a alkoholických i nealkoholických nápojů či tabáku byl meziroční růst nižší. Ekonomové podobný vývoj očekávali.

Před rokem stál například chleba o třetinu méně, podobně rapidní růst ceny je znatelný u mouky, vajec, mléka. Více se platí za bydlení i energie. 

Vydáno pod