Americké hedgeové fondy společně vsadily na oslabení eura. Stihne je trest?

New York - Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje hedgeový fond známého finančníka George Sorose a další fondy kvůli jejich sázce na oslabení eura. Podezírá je, že se dohodly na společném postupu, aby snížily hodnotu společné evropské měny, kterou v poslední době rozkolísalo vysoké zadlužení Řecka. Napsal to deník The Wall Street Journal. Podotkl však, že obvinění z tajných dohod bývají vzácná, protože se obtížně prokazují.

Ministerstvo spravedlnosti podle zdrojů WSJ požádalo hedgeové fondy SAC Capital Investors, Greenlight Capital, Soros Fund Management a Paulson & Co., aby uchovaly obchodní záznamy a e-mailovou komunikaci související s eurem. Dopis se žádostí jim odeslalo 26. února. Na oslabení eura měly fondy dohromady vsadit miliardy dolarů. Jejich postup připomínal sázky proti bance Lehman Brothers a dalším problémovým firmám na vrcholu finanční krize.

Euro k dolaru oslabí až na kurz 1:1

Sázky proti euru měly vznikat na několika setkáních zástupců investičních fondů. Jedním z nich prý byla takzvaná „ideová večeře“, které se zúčastnili představitelé Sorosovy firmy, Greenlightu a SAC. Jeden obchodník zde údajně uvedl, že očekává oslabení eura až na paritu s americkým dolarem ze současných 1,36 USD.

The Wall Street Journal považuje krok ministerstva spravedlnosti za doklad přísného dohledu, který si finančnictví vysloužilo po nedávných zprávách o tom, jak některé firmy pomáhaly Řecku maskovat jeho vysoký dluh a porušování pravidel eurozóny před dalšími členy měnové unie. Zároveň ale údajně nakupovaly cenné papíry, de facto pojistky úvěrového selhání, na nichž by v případě řeckého státního bankrotu vydělaly. Případem, ve kterém podle médií figuruje zejména banka Goldman Sachs, se zabývá i americká centrální banka Fed.