Češi si rádi půjčují, v mládí nejčastěji na pivo

Praha - Počet návrhů na osobní bankrot začátkem letošního roku narostl o 192 procent na 660, což je nejvíc v historii insolvenčního rejstříku. Přesto si i v době krize Češi poměrně rádi půjčují. Podle průzkumu GE Money Bank si už někdy půjčilo v bance, jiné finanční instituci, případně od rodiny a přátel osm z deseti Čechů. Peníze často získávají také přes spotřební úvěry, právě ty jsou ale nejčastěji příčinou toho, že se lidé dostanou do finančních těžkostí.

Navíc celkové zadlužení domácností u bank by v letošním roce podle odhadů GE Money Bank mělo stoupnout zhruba o deset procent a překonat jeden bilion korun. Samotný trh spotřebitelských půjček ovšem bude zřejmě v letošním roce stagnovat a jeho oživení je očekáváno až na rok 2011.

Zhruba 13 procent Čechů uvádí, že má v letošním roce zájem o půjčku. Čtvrtina z nich si chce půjčit částku do 30 000 korun, pětina od 30 000 do 50 000 korun. Každý desátý pak uvažuje o půjčce od 50 000 do 100 000 korun, pětina lidí si hodlá půjčit ještě více.

Úvěrový kolotoč začíná drobnými na pivo v mládí a pomalu směřuje k hypotéce

Lidé si letos nejčastěji chtějí půjčit na rekonstrukci bydlení a vybavení domácnosti. Účel půjčky se přitom podle průzkumu během uplynulých deseti let výrazně nezměnil.

Vše přitom začíná již v mládí. „Polovina lidí si půjčila už do věku 20 let a bylo to především na zaplacení útraty v restauracích od kamarádů,“ uvedla ředitelka úvěrových produktů GE Money Bank Monika Kubovcová. Většinou se přitom jednalo o muže, ženy jsou v tomto ohledu podle ní mnohem opatrnější. „Ženy se chovají odpovědněji, když si půjčují, tak většinou na běžné výdaje nebo na něco, co souvisí s vybavením domácnosti,“ podotkla.

V roce 2009 si braly úvěr nejčastěji domácnosti z Prahy, severních Čech a severní Moravy. „Severní Morava a severní Čechy jsou tradičně silné regiony, kde si lidé rádi půjčují, v Praze je to samozřejmě díky jinému životnímu standardu,“ vysvětlil Milan Voldřich, manažer osobních půjček z GE Money Bank.

„Úvěrové“ poradny častěji navštěvují ženy

Když se lidé následně dostanou do finančních problémů, chodí se o nich ženy také častěji poradit s odborníky. „Do občanských poraden chodí častěji ženy, poměr je zhruba 6:4 ve prospěch žen,“ upozornil zástupce ředitele Asociace občanských poraden Přemysl Houda.

Největším bičem na klienty bank a nejrůznějších finančních institucí jsou přitom podle Houdy spotřebitelské úvěry a nákupy na splátky. „To je konglomerát dvou problémů, které se promíchávají a poradny je nejvíce řeší,“ konstatoval.

A jak se problémům se splácením nejlépe vyvarovat? Rada je prostá. Než si člověk vezme úvěr, měl by si po dobu tří až čtyř měsíců zkusit odkládat částku, kterou bude muset splácet, bokem. Pokud to zvládne, pak si může v klidu a bez starostí půjčit.