Poslanci kývli na snížení daně z benefitů, hrozba stávky trvá

Praha – Poslanecká sněmovna dnes schválila vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, a snížila tak zdanění benefitů, jak požadovaly odbory hrozící stávkou. Zákon nyní poputuje do Senátu, tam ovšem nemá jistou podporu. ODS a TOP 09, které mají v horní komoře většinu, ho totiž podpořit nehodlají. Pokud však odbory odvolají plánovanou čtvrteční stávku v dopravě, mohla by novela získat hlasy lidovců. To by umožnilo přehlasování případného senátního veta při dalším jednání ve sněmovně. Podle vyjádření odborářů se ale zatím zdá, že se čtvrteční stávka uskuteční.

Pro vládní novelu o DPH hlasovalo 56 poslanců, proti jich bylo 44. Zákon podpořili poslanci ČSSD, KSČM a dva nezařazení poslanci. Proti hlasovali občanští demokraté, zelení i poslanci z řad TOP 09. Lidovci sněmovnu před závěrečným hlasováním opustili.

Na přijetí novely zákona o DPH dnes ve sněmovně tlačil premiér Jan Fischer. Ve svém vystoupení před poslanci zdůraznil, že se zdaněním zaměstnaneckých výhod nemají problém jen odbory, ale i zaměstnavatelé. Podnikatelé se podle Fischera obávají toho, že se některé benefity prodraží tak, že je už nebudou moci poskytovat. To by však prý mohlo zvýšit tlak na růst mezd. Nový systém je pro ně také administrativně náročný, obávají se, že nebudou umět zvolit správně cenu v místě a čase obvyklou.

"Shrnu-li to, je myslím na místě přiznat, že sporná pasáž zákona nebyla
prostě dobře připravena a její možné důsledky a složitosti unikly jak
vládě, tak Parlamentu. Proto jsme s ministrem financí po vyslechnutí
zmíněné kritiky považovali za nejrozumnější celou věc přiznat a pomoci
její nápravě," podtrhl Fischer.

Kromě Fischera zákon ve sněmovně všemožně podporovali i sociální demokraté a snažili se ostatní poslance přesvědčit, že hrozba stávkou není vydírání ze strany odborů, ale že vládní návrh je výsledkem dohody s tripartitou. „Myslím si, že stojí za to, abychom tímto způsobem pomohli udržet v České republice sociální smír,“ apeloval na poslance místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Osud novely v Senátu nejistý

Novela nyní putuje do Senátu. Podle jejího předsedy Přemysla Sobotky by se jí horní komora mohla zabývat do deseti dnů. „Pokud novela dnes ve sněmovně projde, tak se ještě dnes večer pokusím svolat organizační výbor a rozhodnout o termínu schůze,“ prohlásil Sobotka během dnešního jednání sněmovny.

Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

„Chceme říci, že by to (přijetí novely) byl vážný precedens pro další skupiny, které se formou stávky mohou domáhat svých zájmů, a to i v případě drobných nesystémových nedostatků.“

Reálně přitom hrozí, že Senát snížení zdanění zaměstnaneckých výhod neschválí. ODS a TOP 09, které tam dohromady mají většinu, totiž vládní novelu podpořit nechtějí. ODS považuje nátlak odborů za nepřiměřený a odmítá mu ustoupit. „Není možné přehlížet fakt, že o zákonu, který je dnes napadán, jednala Poslanecká sněmovna - respektive Parlament - osm měsíců loňského roku. Odboráři spali a není možné, aby dnes vydírali a trápili celou zem,“ podotkl poslanec ODS Michal Doktor. Nižší zdanění benefitů krom toho podle občanských demokratů zvýhodňuje jen určitou skupinu obyvatel, a proto je nepřípustné.

Dodat hlasy pro přehlasování veta Senátu by mohla KDU-ČSL

Potřebné hlasy pro přehlasování tohoto veta by mohla dodat KDU-ČSL. Zákon však podle své místopředsedkyně Michaely Šojdrové podpoří pouze v případě, že odbory čtvrteční stávku zruší. Odboráři to nevylučují, chtějí se však o této alternativě ještě poradit. Jejich konečné stanovisko Šojdrová očekává zítra odpoledne.

Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová

„KDU-ČSL vyzvala odbory, aby odstoupily od stávky, která opravdu není nutná. Cílem vládního návrhu je schválit změnu zákona o DPH, a to je také cílem odborů a KDU-ČSL.“


Zastaví se železnice, městská doprava i metro?

I přes požadavek lidovců a přes dnešní dění ve sněmovně zůstává hrozba stávky stále ve vzduchu. Jednat o jejím případném odvolání budou odboráři až zítra. „My vnímáme velice negativně stanovisko senátorského klubu ODS a TOP 09, které v podstatě, jak nám sdělil předseda Senátu Přemysl Sobotka, je neměnné. Nemohli jsme vyjednávat o nějaké změně,“ popsal dojmy odborů před zítřejší schůzkou předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Pomajbík: Důvody stávky trvají

„Zatím se dá říct, že nedošlo k výraznému posunu. Osobně si myslím, že ty důvody, které vedly k vyhlášení stávky, trvají.“

Odboráři se obávají o osud zaměstnaneckých výhod, jako jsou režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Od letošního ledna tyto benefity podléhají dani, která se vypočítává z běžné tržní ceny, nikoliv z ceny zvýhodněné, jako tomu bylo dříve.

Odboráři zatím sčítají, které organizace se chtějí protestu zúčastnit. Zastavit by se měla železnice a možná i pražské metro. „Očekáváme, že situaci vyhodnotí tak, že metro nebude jezdit,“ oznámil Pomajbík. Jezdit nebudou ani městské autobusy, tramvaje a trolejbusy v některých městech, zejména v Ostravě, Opavě a Olomouci. Naopak pardubický dopravní podnik dnes oznámil, že se ke čtvrteční stávce nepřipojí. O rozsahu případné stávky ale budou odboráři ještě jednat na své zítřejší schůzce.

Zkomplikovat by stávka mohla nejen dopravu v Česku, ale i v celé střední Evropě. „Není možné s mezinárodními partnery dohodnout speciální oběhy souprav po Evropě, trochu se bojíme, abychom potom nerozložili dopravu v celé střední Evropě,“ prohlásil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Odboráři propásli termín pro vyhlášení stávky

Odboráři o stávce stále uvažují, i když jim v cestě stojí zákon. Ten říká, že ji musí zaměstnavateli oznámit tři dny předem, a to včetně doby trvání a rozsahu, což by už v případě čtvrtečního termínu nestihli.

„My jsme nevyhlásili stávku z hlediska zákona o kolektivním vyjednávání, byla vyhlášena z ústavního práva a tam žádné podmínky stanovené nejsou,“ řekl k tomu prezident odborových svazů pražského dopravního podniku Jiří Obitko.

„Obávám se, že sankce nehrozí, u nás je zákon upravující stávky velmi benevolentní,“ podotkl místopředseda ODS Petr Nečas.