Šéf Toyoty uklidňuje čínské úřady i spotřebitele

Peking – Prezident japonské automobilky Toyota Akio Tojoda zamířil ze Spojených států, kde obhajoval svou firmu kvůli svolávání Toyot k opravě, rovnou do Číny. I zde se snažil zmírnit nejistotu zákazníků, která nyní panuje kolem Toyot. V projevu před místními novináři se za bezpečnostní nedostatky vozů čínským spotřebitelům omluvil.

Toyota musela kvůli vadnému plynovému pedálu a dalším závadám celosvětově svolat k opravě přes 8,5 milionu aut. Značnou část vozů k opravě má Toyota v USA. Firma tam čelí kritice, že začala svolávat auta pozdě a že při tom postupuje pomalu. Celou záležitost již prošetřují americké úřady.

Tojoda se za poslední vývoj čínským spotřebitelům omluvil, přestože problémy s bezpečností Toyot mají na čínský trh jen slabý dopad. Vozy Prius a Lexus, které koncern svolává k opravě, v Číně nejezdí. Kvůli vadným pedálům plynu Toyota v Číně svolala přes 75 tisíc aut RAV4.

Tojodův přílet do Číny podtrhuje, jak je pro automobilku tato oblast důležitá. Tojoda to také ve svém projevu před více než třemi stovkami čínských novinářů zdůraznil.

Čína loni překonala USA a stala se největším trhem s osobními vozy na světě. Analytik IHS Global Insight připomněl, že si Toyota vede na čínském trhu hůře než její rivalové v segmentu nejlevnějších i luxusních vozů. Toyota v Číně zaostává za koncerny General Motors, Volkswagen a Ford Motor, které využily boomu čínského trhu.

Lexus
Zdroj: ČT24
Vydáno pod