ODS nepodpoří požadavky odborářů, Česku hrozí série stávek

Praha – Občanští demokraté ve stavu legislativní nouze nepodpoří novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která ruší ustanovení ohledně zdanění zaměstnaneckých benefitů, a to nejen při úterním hlasování v Poslanecké sněmovně, ale ani v Senátu, kde má pravice většinu. V Otázkách Václava Moravce to řekl místopředseda ODS Petr Bendl. Novela tak zřejmě nebude mít šanci na schválení. Právě tím ale odbory podmiňují zrušení celorepublikové stávky v dopravě, kterou avizovaly na příští čtvrtek. Jsou navíc připraveny uspořádat i další protesty a nevylučují, že spor kolem benefitů by mohl přerůst v sérii stávek i v jiných odvětvích než jen v dopravě.

„Vydírat se tímto způsobem a nahrávat bezprecedentním záležitostem, kdy se jedna skupina lidí ozve a řekne: 'Chceme nějakou výhodu placenou ze státního rozpočtu,' to považujeme do budoucna za velmi nebezpečné pro státní rozpočet a pro narušení sociálního smíru,“ vysvětlil Bendl odmítavé stanovisko ODS. Návrh se podle něj nehodí k projednávání ve stavu legislativní nouze, ve standardním režimu by ho ale občanští demokraté byli ochotni podpořit.

Proti novele teď ale nestojí jen ODS. Podpořit ji nehodlá ani TOP 09. Obě strany společně najdou v Senátu pohodlnou většinu k tomu, aby benefity vrátily zpátky do sněmovny.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík v reakci na Bendlovo vyjádření potvrdil, že pokud ODS svá slova skutečně splní a novelu ve zrychleném řízení pohřbí, vlaky v Česku se ve čtvrtek skutečně zastaví. „Pokud by se desátého projednával návrh v normálním režimu, musí si být představitelé všech politických stran včetně pana Bendla vědomi toho, že se to nestihne do konce tohoto volebního období,“ podotknul.

Luboš Pomajbík, předseda Odborového svazu dopravy:

„Scénářů je několik, my jako doprava jsme schopni ještě několika akcí, abychom akcelerovali vývoj, a potom samozřejmě můžeme získat i podporu dalších odvětví a ten protest může být masový.“

Novelu, která ruší sporné ustanovení ohledně zdanění zaměstnaneckých benefitů, poslal Fischerův kabinet do sněmovny ve čtvrtek. Vyhlášení stavu legislativní nouze, o které poslance požádal, by umožnilo její rychlé schválení ve dnech 2. a 3. března. Odboráři poté v reakci na toto „vstřícné gesto“ odložili plánovanou stávku z pondělí na čtvrtek.

Odbory dělají kampaň socialistům, tvrdí ODS

Podle ODS se ale odbory nechaly zatáhnout do předvolebního boje a jejich postoj má podpořit kampaň sociální demokracie, která se postavila za jejich požadavky. Tomuto tvrzení podle Bendla nahrává i čtvrteční společná tisková konference odborů a ČSSD. Sociální demokraté to jednoznačně odmítají. Svým postojem se podle stínového ministra za ČSSD Romana Onderky jen snaží vládě umožnit splnění dohody tripartity na změně zákona o DPH ze začátku února, kterou zablokovaly pravicové obstrukce ve sněmovně. „Byl porušen gentleman agreement,“ dodal Onderka.

Čtvrteční stávka nicméně podle všeho nebude posledním ultimátem ze strany odborů. Podle Pomajbíka by mohly následovat další protesty. Do akcí by se navíc mohli zapojit také odboráři z ostatních odvětví. „To, že na čele prosazování této změny jsou dopravní odborové svazy, má samozřejmě svoji logiku, ale my máme podporu všech odborových svazů napříč odvětvími,“ dodal.

Nové zdanění zaměstnaneckých benefitů platí od začátku ledna. Odborům vadí, že DPH se nově bude vypočítávat z tržní ceny, a nikoli z nižší zaměstnanecké. Nejhlasitěji protestují železničáři, kterým by nová pravidla zdražila režijní jízdné. Kromě jízdenek jde ale také o stravenky nebo firemní ubytovny.