Zisk největší tuzemské banky se propadl

Praha – České spořitelně, která je podle počtu klientů největší bankou v Česku, loni klesl konsolidovaný účetní zisk o 24 procent na dvanáct miliard korun. Pokles zisku byl ovlivněn prodejem Pojišťovny ČS a ukončením pojišťovací činnosti ve výši 4,46 miliardy v roce 2008. Čistý zisk České spořitelny za loňský rok byl ovlivněn pokračujícím růstem zisku z provozních činností podpořeným důsledným řízením nákladů, na druhé straně se na něm negativně podepsal nárůst tvorby opravných položek ke špatným úvěrům.

Náklady na rizika se loni zvýšily o 143,3 procenta na 8,62 miliardy korun. Čistý úrokový výnos, největší zdroj příjmů banky, se meziročně zvýšil o 2,6 procenta na 31 miliard korun a byl tažen nárůstem úvěrových obchodů občanům. Naopak se snížily úrokové výnosy z mezibankovních obchodů a repo operací díky nižším průměrným tržním úrokovým sazbám. „My jsme s výsledky roku 2009 spokojeni - provozní zisk vzrostl o téměř 15 % na 26,6 miliard korun,“ prohlásil ředitel České spořitelny Gernot Mittendorfer.

„Výsledky České spořitelny jsou o něco horší, než jsem očekával, hlavní příčinou jsou vyšší opravné položky ke špatným úvěrům za čtvrté čtvrtletí. I přesto se domnívám, že celoroční výsledky lze považovat v současném ekonomickém hospodaření za úspěch,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Čisté příjmy z poplatků a provizí loni stouply o 3,5 procenta na 11,4 miliardy korun. Rostly zejména příjmy z platebních transakcí a prodeje životního pojištění díky jejich rostoucím objemům.

Česká národní banka podrobila tuzemské banky krizovým zkouškám a ty opět uspěly. „Bankovní sektor je momentálně ve velmi dobré kondici. V dalších dvou letech je schopen velmi dobře obstát i případným šokům, které by přišly z vnější nebo domácí ekonomiky,“ myslí si Jan Frait z ČNB.
   
Bankéř věří, že nejhorší období už mají za sebou - mohou sice ještě přijít nepříjemnosti - třeba při nesplácení úvěrů kvůli rostoucí nezaměstnanosti, ve druhé polovině roku by ale hospodaření bank nemělo nic zkomplikovat.