V pondělí vlaky pojedou, stávka se přesunula na čtvrtek

Praha – Pondělní stávka kvůli zdanění benefitů se přesouvá na čtvrtek 4. března. Dnes se na tom dohodly odborové svazy. Jednání trvalo od rána a někteří odboráři byli ještě pro razantnější přístup s tím, že nestačí jen čtyřhodinová stávka a nechtěli povolit tlaku. Schůzku odboráři svolali poté, co jim vláda na čtvrtečním mimořádném jednání vyšla vstříc a schválila návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty, která ruší ustanovení ohledně zdanění zaměstnaneckých benefitů. Zvláštní schůze sněmovny ke zdanění zaměstnaneckých výhod se uskuteční příští úterý.

Rozhodnutí vlády považují odbory za vstřícné gesto, které rozhodně pomůže k řešení problému. Vše teď podle nich bude záviset na parlamentu. Dokud ten nerozhodne, stávkovou pohotovost neodvolají. „Dáme parlamentu čas a v případě, že by konal, neschválil tuto novelizaci zákona, tak 4. března vyhlásíme stávku,“ podtrhl prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas.

„My jsme vytvořili dostatečný časový prostor, aby příslušní zodpovědní činitelé konali,“ dodal předseda odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík s tím, že když dokázala vláda jednat v legislativní nouzi, tak také Poslanecká sněmovna a Senát mohou reagovat velmi rychle.

Odbory nicméně nechtějí nic nechat náhodě. Postup pro případ, že by zákon parlamentem neprošel, chtějí prodiskutovat v úterý. Na schůzce chtějí rozhodnout o rozsahu stávky i o tom, kdo se do ní zapojí. „Podle toho, jak to dopadne v parlamentu, bychom stávku případně možná i prodloužili, možná začali i v jiném čase,“ podotkl Hlas.

Vládní návrh podpoří zřejmě jen levice

Osud vládních změn v zákoně o DPH ve sněmovně je ovšem nejistý. Návrh zřejmě najde podporu jen v levicových lavicích a u poslanců KDU-ČSL. Podle ODS se totiž odbory nechaly zatáhnout do předvolebního boje sociální demokracie a jejich postup označila za vydírání.

Pokud se uskuteční stávka v dopravě, ODS pravděpodobně nepodpoří vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, kterou odbory požadují. „Vyhrožování stávkou v dopravě pokládáme za nepřijatelné vydírání. ODS mu podléhat nechce a nebude,“ prohlásil šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Stávku označil za politicky motivovanou, odboroví předáci se podle něj zapojili do předvolební kampaně ČSSD.

Zelení: Změna zákona o DPH je absurdní

„Ještě před několika měsíci sněmovna drtivou většinou hlasů rozhodla o tom, že toto opatření je správné a o tři měsíce později má ve stavu legislativní nouze rozhodnout o tom, že to je nesprávné. To už posouvá hranici absurdity úplně někam jinam,“ míní předseda Strany zelených Ondřej Liška.


TOP 09 to vidí podobně. „My pro to určitě hlasovat nebudeme. Vyhlašovat stav legislativní nouze jenom proto, že si někdo před rokem neuměl pořádně přečíst zákon, je pro mě nepřijatelná představa,“ uvedl místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek.

Na rozdíl od pravice se levice chystá zákon bezvýhradně podpořit. „Mohu garantovat jak hlasy ve sněmovně, tak hlasy v Senátu,“ informoval předseda KSČM Vojtěch Filip. A podobně odhodlaná je i KDU-ČSL.

ČSSD obviňuje z hrozící stávky ODS

„Jestliže ke stávce dojde a budou se hledat viníci, tak si myslím, že prvním viníkem je postoj ODS. Nebýt obstrukcí občanské demokratické strany, tak jsme problém zdaňování benefitů vyřešili na půdě Poslanecké sněmovny už před čtrnácti dny,“ uvedl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.


Dopravní odbory stávkou pohrozily 5. února, definitivní termín stanovily počátkem tohoto týdne na pondělní ráno. Dopraváci se obávají o osud zaměstnaneckých výhod, které se mají podle novely zákona platné od ledna danit vyšší daní z přidané hodnoty. Jde třeba o režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách či rehabilitace.