Dovozci aut upravují údaje na tachometru o desetitisíce kilometrů

Praha - Údaje na tachometru snižuje u nabízených vozů velké množství dovozců aut ze zahraničí, zejména z Německa. Falšují je i o desítky tisíc kilometrů. Podvodné jednání zjistilo to Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Sdružení srovnávalo nabídku konkrétních vozů na německém serveru www.mobile.de, kde si české autobazary vybírají vozy vhodné pro dovoz, s obdobnou českou stránkou, prostřednictvím které je následně nabízejí zákazníkům v Česku.

„Výsledek nám vyrazil dech. Našli jsme řadu totožných vozidel s tím, že nabídka českého autobazaru inzerovala vůz s podstatně nižším počtem najetých kilometrů, než tomu bylo u toho samého vozu dříve nabízeného v Německu,“ vysvětlil právník SOS Jiří Žůrek.

Stejný vůz:Tachometr v Německu ukazuje 186 tisíc km, v Česku 92 tisíc

Na německém serveru Mobile.de našli zástupci sdružení například čtyři roky starý Ford Mondeo se 186 000 najetými kilometry, který následně nabízel český dovozce na stránkách Sauto.cz s 92 000 km na tachometru. Cena se proti 5999 eur, tedy v přepočtu asi 155 300 korun, zvýšila na 177 900 korun.

Dle slov mluvčího Jana Votočky nyní SOS připravuje podklady pro dozorové orgány k tomu, aby zamezilo prodeji těchto vozů a dalším souvisejícím praktikám zainteresovaných autobazarů.

Společnost Cebia dokonce uvádí, že v Česku jezdí nejméně jeden milion osobních aut s podvodně sníženým počtem ujetých kilometrů na tachometru. Zhruba dvě pětiny ojetin se pak prodávají s přetočeným tachometrem.