Pondělní stávku v dopravě může odvrátit už jen zázrak

Praha – Pondělní stávku na železnici zřejmě už nic neodvrátí. Železniční odbory neuklidnilo ani dnešní prohlášení sociální demokracie, která chce na čtvrtečním jednání sněmovny prosadit jejich požadavek ohledně zdanění zaměstnaneckých benefitů formou takzvaného přílepku k zákonu. Podle předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši by ale ke zrušení protestu vedl jedině zázrak.

Nová pravidla pro zdanění zaměstnaneckých benefitů, kvůli nimž chtějí odbory stávkovat, platí od letošního ledna. Poslanci ČSSD chtějí ve čtvrtek do druhého čtení vládní novely zákona o veřejných zakázkách včlenit odstavec, který by zdanění vrátil na loňskou úroveň. Jak ale dnes uvedly odbory, samotné druhé čtení stávku odvrátit nemůže.

„Není prostor na zrušení stávky, poslanci to mohli od 23. ledna už třikrát stihnout,“ řekl Pejša. „My jsme strávili víc jak sto dní usilovným jednáním, a nebyli jsme to my, kdo těch sto dní promarnil,“ doplnil ho šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Stávku v dopravě se už zřejmě odvrátit nepodaří (zdroj: ČT24)

Nejradikálnější jsou strojvůdci Českých drah, kteří mohou vlaky zastavit i bez přispění kolegů. Prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas trvá na tom, že pro upuštění od stávky je nutné schválení příslušné novely také Senátem. To však nelze do pondělí zvládnout. „Jestliže sněmovna začne pracovat, tak mohou páni senátoři sebou hnout a dělat také. Pro mě je tohle zásadní,“ uvedl Hlas.

Zastaví se vlaky i MHD

Stávka v dopravě je nahlášena na pondělí od 4:00 do 9:00, její podrobnosti se ale teprve dolaďují. V pondělí ráno by neměl vyjet žádný vlak a ty, které budou zrovna na cestě, dojedou do nejbližší stanice a tam zastaví. Na pětihodinový výpadek na železnici se už začalo připravovat i vedení drah. Posílí například nedělní spoje. „Dispečeři Českých drah vymýšlí krizový manuál, pokud by stávka byla,“ ujistil mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Stát ale nebudou jen vlaky, nevyjede ani městská doprava. Zatím se ke stávce přihlásili odboráři z dopravních podniků v Praze, Brně, Ostravě, Liberci, Pardubicích a Opavě, další města se rozhodují. „Stále se hlásí další, kteří chtějí stávku podpořit,“ uvedl Pomajbík. Ani u meziměstské dopravy se neví, kolik autobusů nakonec nenastartuje.

Pravicoví politici celou akci označili za vydírání, rozhodnutí odborů kritizoval také premiér Jan Fischer. Ten sice možnost dalšího jednání s odbory nevyloučil, žádnou konkrétní schůzku ale zatím nechystá.

Tramvaje v depu
Zdroj: ČT24