Lufthansa stále ruší část letů

Frankfurt/Praha - Největší německá letecká společnost Lufthansa nadále létá podle provizorního plánu. Dnes hodlá nicméně zajistit o zhruba 400 letů více než v úterý. Uskutečnit by se tak mělo zhruba 1400 z běžných 1800 letů. K plnému provozu by se po pondělí stávce pilotů, kterou přerušila prozatímní dohoda mezi odbory a vedením společnosti, měla Lufthansa vrátit nejpozději do pátku.

„Samozřejmě to chvíli trvá, než se letadla vrátí do všech 200 destinací, které Lufthansa obsluhuje po celém světě. Znovu rozmístit se musí také posádky,“ prohlásil mluvčí Lufthansy Klaus Walther.

Letiště Praha muselo kvůli problémům s Lufthansou dnes zrušit už jen jeden let. Nevzlétlo pouze letadlo do Frankfurtu, které mělo z Ruzyně odstartovat v 6:00. Další dvě desítky letů mezi Prahou a německými městy by se dnes měly uskutečnit.

Piloti se na přerušení protestu, který měl původně trvat do čtvrtka, dohodli s vedením firmy v pondělí večer. Stávka byla přerušena do 8. března. Zástupci pilotů a aerolinek nyní budou dále jednat. „Jsme mírně optimističtí v očekávání, že obě strany dokážou najít řešení bez dalších stávek,“ míní analytik BHF Bank Nils Machemehl.

Piloti Lufthansy se rozhodli pro stávku z obav, že by se jejich zaměstnavatel mohl pokusit snížit mzdové náklady tím, že část z nich přesune do jiných leteckých firem v rámci skupiny Lufthansa, kde jsou nižší platy.

Čtyři tisíce pilotů letecké společnosti Lufthansa stávkují.
Zdroj: ČT24