V Milovicích bude možná stát sluneční elektrárna

Milovice - V bývalém vojenském prostoru Milovice - Mladá by mohla v budoucnu stát největší sluneční elektrárna ve střední Evropě. Tento projekt totiž zvítězil v tendru, který kvůli využití areálu vyhlásil Středočeský kraj. Právě v těchto chvílích se s tímto záměrem seznamují lidé v Milovicích. Poslední voják odešel z Milovic, kde sídlilo vrchní velení sovětských vojsk, v roce 1991. Od té doby, tedy už téměř 20 let, bývalý vojenský prostor chátrá. Ačkoliv vzniklo několik studií, které řešily jeho využití, žádná se nakonec nerealizovala.

Bývalé vedení Středočeského kraje v čele s hejtmanem Petrem Bendlem chtělo na Božím Daru obnovit provoz letiště a v jeho blízkosti vybudovat průmyslový a logistický areál. Místo bývalých vojenských budov měly stát obytné domy a sportoviště. Proti záměru se ale zvedla velká vlna odporu. Obyvatelé menších okolních obcí si letadla nad hlavami nepřáli. Argumentovali tím, že se do vesnic přistěhovali, aby měli klid, a kvůli hluku z letiště by se museli odstěhovat.

Původní plány nakonec vzaly za své s nástupem sociálnědemokratického vedení kraje. Hejtman David Rath v plánech svého předchůdce pokračovat nechtěl – zrušil proto původní výběrové řízení na rekonstrukci letiště a vyhlásil nové.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)