OVM: Miloš Zeman pro prolomení těžebních limitů

Praha – Bývalý sociálnědemokratický premiér a nynější předseda SPO Miloš Zeman se dnes v pořadu ČT Otázky Václava Moravce vyslovil pro co nejrychlejší prolomení těžebních limitů na uhlí v severních Čechách. Podle něj by to pomohlo snížit vysokou nezaměstnanost v oblasti, lidé v Horním Jiřetíně navíc dostanou za své domy slušnou náhradu. „Nemůžete nechat ležet ladem zásoby uhlí na 50 let dopředu v době, kdy naše elektrárny by jinak musely být buď odstaveny, nebo by musely dovážet drahé uhlí ze zahraničí,“ vysvětlil Zeman. Zeman s předsedou ODS Mirkem Topolánkem se v Otázkách rovněž shodli na nutnosti dostavět další dva bloky jaderné elektrárny Temelín.

Prolomení limitů by si vyžádalo likvidaci Horního Jiřetína a sousedních Černic na Mostecku, k Litvínovu by se hranice hnědouhelného lomu přiblížila na 500 metrů. „Souhlas lidí v dotčených obcích, například Horního Jiřetína, souvisí především se znalostí toho, co by za zbourání svých domů obdrželi. Například kdyby za svůj starý dům v hodnotě milionu korun získali nové bydlení za tři miliony, tak by to byl podle mne výhodný obchod,“ dodal Zeman, který v severních Čechách kandiduje do sněmovny.

Limity těžby uhlí chrání obce na Mostecku od 90. let minulého století. Obyvatelé Horního Jiřetína a Černic v drtivé většině odmítli rozšíření těžby a likvidaci svých domovů v referendu před pěti lety. Od té doby se takové hlasování nekonalo. Pro Topolánka je v této otázce zásadní ochrana soukromého vlastnictví, která je podle něj více než krajské referendum.

Kvůli uhlí se v západních Čechách nestaví

Starosty Třebeně, Nového Kostela nebo Odravy mezi Františkovými Lázněmi a Sokolovem zneklidňuje neochota ministerstva průmyslu dávat zelenou ke změnám jejich územních plánů. Jejich vesnice totiž leží na zásobách hnědého uhlí. Podle vyjádření ministerstva se s těžbou nepočítá. Jakoukoliv výstavbu v regionu teď posuzuje mnohem přísněji než před pár lety. Tam to vnímají jako první signál k otevření uhelných lomů.

Z podnětu starostů interpeloval chebský poslanec Pavel Vanoušek premiéra Jana Fischera, aby se zasadil o odepsání zásob v Odravské pánvi. Jeho písemná odpověď ale starosty neuklidnila. „Že se o těžbě v pánvi na Chebsku neuvažuje, ještě neznamená, že stát přestane ložiska chránit jako své nerostné bohatství,“ říká se v ní.

O zásobách skoro dvou miliard tun hnědého uhlí v tak zvané Odravské pánvi, na západ od Sokolovské, se ví už desítky let. Periodicky vypuknou a zase utichají zprávy o jejich využití. V sedmdesátých letech se dokonce vážně uvažovalo o vypuštění přehrady Jesenice a vytěžení ložiska pod ní. V Sokolovské pánvi jsou zásoby uhlí asi na 20 let. V případě ukončení těžby bude hledat novou práci několik tisíc lidí.