Obří tendr Lesů ČR se smrskne o desetinu

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) mění způsob prodeje dřeva, na který začátkem února vyhlásil kontroverzní obří tendr. Desetina dřeva by nově měla jít na veřejné trhy, tedy například do elektronické aukce nebo na komoditní burzu, kde jej budou moci získat malé a střední firmy. Lesy tak vyšly vstříc kritikům, kteří poukazovali na to, že se kvůli tendru malé a střední firmy nedostanou ke dřevu.

Dosud měli všechno dřevo po vytěžení obchodovat vítězové tendrů. Malé a střední firmy stejně jako ekologové tendr kritizují. Ti první mu vytýkají především to, že nebudou mít šanci se k zakázce dostat, podle ekologů zase tendr obchází klauzuli lesního zákona, která výslovně zakazuje pronájem státních lesů a pozemků. Obávají se toho, že by soukromé firmy lesy drancovaly.

Ministr zemědělství Jakub Šebesta

„Abychom zachovali přístup malých a středních firem ke dřevu, dohodl jsem s ředitelem Lesů ČR Svatoplukem Sýkorou, že deset procent dřeva bude obchodováno na veřejných trzích.“


Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka bude prodej desetiny dřeva přes veřejné trhy zakotven ve smlouvách s vítězi tendrů. „Veřejnými trhy budou například elektronická aukce či komoditní burza,“ upřesnil.

Šebesta prohlásil, že tendr na prodej dřeva a lesní práce podporuje. Soutěž v hodnotě 16 miliard korun by podle něj měla krizí zasaženému lesnickému a dřevozpracujícímu sektoru vrátit stabilitu. K požadavku některých kritiků na odvolání Sýkory z funkce generálního ředitele LČR Šebesta uvedl, že to „není na pořadu dne“.

Vydáno pod