Šéf Toyoty bude příští týden vypovídat před americkým Kongresem

Tokio – Šéf japonské automobilky Toyota Motor přijal výzvu, aby příští týden před americkým Kongresem vysvětlil okolnosti rozsáhlého svolávání koncernem vyráběných aut k opravám. Akio Tojoda tak změnil svůj dřívější odmítavý postoj poté, co byl oficiálně pozván jedním z kongresových výborů. Toyota v celém světě kvůli problémům s plynovými pedály nebo brzdami vyzvala ke kontrole miliony aut, což negativně ovlivňuje tržby i pověst firmy. Americké úřady teď vyšetřují, jestli Toyota začala svolávat své vozy k opravám včas.

Prezident automobilky a vnuk zakladatele Toyoty hodlá při svém středečním vystoupení v Kongresu podat „upřímné vysvětlení“ problémů, jež vedly ke svolání milionů automobilů k opravě. „Těším se, že budu mluvit přímo s Kongresem a americkým lidem,“ dodal.

Minulý týden automobilka oznámila svolání dalších zhruba 437 tisíc vozů Prius a dalších hybridních modelů. Automobily mají opět potíže s brzdami. Firma již dříve svolala k opravě přes osm milionů automobilů několika modelových řad kvůli problémům s nechtěným zrychlováním. Tojoda uvedl, že firma nyní zkoumá příčiny těchto problémů.

Lidé dávají Toyotě za vinu 34 životů

Jen ve Spojených státech již k opravě automobilka svolala přes šest milionů vozů. Agentura Reuters uvádí, že americké úřady obdržely stížnosti, podle kterých v automobilech značky Toyota v USA od roku 2000 kvůli náhlému zrychlení zemřelo až 34 lidí.

Předseda kongresového výboru pro dohled a vládní reformu Edolphus Towns, který Tojodu pozval

„Věříme, že jeho výpověď přispěje k pochopení kroků, které Toyota podniká k zajištění bezpečnosti amerických řidičů.“

Toyota je nyní největší automobilkou na světě. Svou vedoucí pozici si firma vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Problémy s plynovými pedály a brzdami však mají negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních vozů.