Drahá zima zpomalí dopravní stavby, připouští ŘSD

Praha – Letošní tuhá zima si vyžádala škody v odhadové výši čtyř miliard korun, což je o polovinu více než v roce předešlém. V pořadu Hyde Park to potvrdil ředitel personálně-správního úseku Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Tomáš Jílek. Jeho úřad má přitom k dispozici na opravy jen jednu miliardu a dvě stě tisíc korun. ŘSD proto chce požádat o pomoc ministerstvo financí. Uvažuje také o tom, že zpomalí výstavbu nových dopravních staveb.

„Zcela otevřeně říkám, že nepředpokládám, že by se v rámci našich rozpočtů daly najít čtyři miliardy a doufám, že nám s tím státní rozpočet pomůže,“ řekl Jílek v České televizi. „Budeme muset zpomalit nějaké nové stavby.“ O jaké komunikace se bude konkrétně jednat, však odmítl upřesnit s tím, že plány jsou teprve ve stádiu příprav. Ministr dopravy Gustáv Slamečka přitom již dříve přislíbil, že výdaje na rekordní zimu se nijak nedotknou výstavby dálnic.

Škody za 4 miliardy, údržba za miliardu a půl

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Škody na dálnicích se pohybují kolem půl miliardy korun, škody na silnicích první tříd dosahují 3,5 miliardy korun. „Je to dané tím, že v minulých letech peněz na údržbu také nebyl úplný dostatek. Proto se ta částka vyšplhala tak vysoko,“ upozornil Jílek.

ŘSD na letošní zimu vyčlenilo stejné množství peněz jako v loňském roce. Rekordní množství sněhu mu však udělalo čáru přes rozpočet. „Od 8. ledna do 16. února sypače a pluhy najezdily tolik kilometrů, jako kdyby 40krát objely zeměkouli kolem dokola. To je neuvěřitelné množství. Loňská zima stála v údržbě 1,2 miliardy korun a letos to bude asi miliarda a půl,“ řekl Jílek.

Sůl nad zlato, potvrzují dálnice

České silničáře navíc trápí nedostatek soli. Od začátku roku se vysypala sůl ze tří tisíců plně naložených kamionů a prázdné začínají být především dálniční sklady. V současné chvíli disponují osmi tisíci tunami soli. „Zásoby pro dálnice by vydržely jen na čtyři dny intenzivního sněžení,“ varoval mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

ŘSD zvažovalo, že posyp odkoupí od krajů, které spravují silnice nižších tříd. Hejtmanství však své zásoby nechtějí ředitelství podstoupit. Na prázdno vychází i snaha koupit sůl v zahraničí, Česko nakoupilo jen 250 tun z Ukrajiny. Další země si ji šetří pro vlastní komunikace. ŘSD proto řeší situaci tak, že solí jen pravý pruh.

  • Ředitelství silnic a dálnic autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/991/99008.jpg
  • Posypová sůl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1409/140826.jpg
  • Posypová sůl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1435/143460.jpg