Kupujete byt? Smlouvejte, ušetřit se dají desítky procent

Praha – Hospodářská recese naučila Čechy při nákupu bytů vyjednávat o ceně. Díky jednání s developery tak nakonec můžou koupit nový byt o deset až dvacet procent levněji, než za kolik ho původně stavitel nabízel. Tvrdí to odborníci z realitní poradenské společnosti King Sturge. Přestože šly za poslední rok dolů ceny u většiny nemovitostí, najdou se výjimky. Hlavně luxusní byty stojí letos díky velké poptávce víc než před rokem.

„Lidé se více naučili říkat si, co chtějí, naučili se i více tlačit na developery, kteří samozřejmě v tuto chvíli nejsou v nejlepší pozici,“ uvedl analytik King Sturge Ondřej Novotný.

Velikost slevy se ale liší podle konkrétní nemovitosti, typu projektu nebo lokality. Nejvíc tak ceny klesaly ve městech, jako je Ostrava nebo Kladno, která před příchodem krize zaznamenávala největší nárůst. „Na druhou stranu, dejme tomu, Karlovy Vary nebyly téměř postiženy, protože tam je poptávka tažena ruskými kupci,“ podotkl Novotný.

Ondřej Novotný o českém realitním trhu (zdroj: ČT24)

Ceny nových bytů v Česku se podle výzkumu King Sturge snížily v roce 2009 v průměru o 7,1 procenta, v Praze o 8,2 procenta. Starší byty podle konzultantské firmy zlevnily o 9,4 procenta, v hlavním městě o 5,9 procenta. „Očekáváme, že v roce 2010 se cenový pokles rezidenčních nemovitostí zastaví. Ke zvýšení cen by mohlo dojít ke konci roku 2010,“ uvedl Novotný.

„Luxusní nemovitosti nebyly téměř vůbec postiženy. Poptávka je tady stále značná a přesahuje nabídku na trhu. Ceny tak neklesají, ale spíše stoupají.“

Pro kupující je v současnosti klíčová právě cena. Už je tolik nelákají různé další bonusy developerů, například v podobě automobilu k pořízenému bytu. Lidé také šetří na vybavení bytů. Podle King Sturge budou trendem letošního roku byty jen se základním vybavením, které si noví majitelé později mohou sami dovybavit.

Nikdo nechce byty na papíře

Krize ale nesrazila jen ceny, změnila fungování celého realitního trhu. Zatímco dříve developeři běžně ve velkém prodávali byty v dosud nerealizovaných stavbách, dnes lidé byty „na papíře“ skoro nekupují. „Nastává problém s bankami, které požadují od developerů určité předprodeje, které developeři velmi těžko splňují, protože lidé v této chvíli nejsou tak ochotni kupovat byty, které se mají dostavět třeba za tři roky,“ popisuje Ondřej Novotný.

Klíče k dalšímu vývoji bytového trhu drží podle Novotného nadále v rukou banky. Týká se to jak podmínek pro hypotéky, tak šancí developerů získat od bank úvěry na nové projekty. „Stavět budou jen ti developeři, kteří budou schopni splnit podmínky bank, nebo ti, kteří budou mít jiné než bankovní zdroje finančních prostředků, jako jsou vlastní peníze nebo kapitál soukromých investorů,“ soudí odborník King Sturge.

Realitní trh zatím stále bloudí v začarovaném kruhu. Banky od stavitelů v současnosti pro přidělení úvěru žádají minimálně 30 procent vlastních prostředků a stejný podíl bytů prodaných ještě před zahájením stavby. Kupující si ale zase nekoupí byt v projektu, u kterého není jisté, že se vůbec začne stavět.

Stavba
Zdroj: ČT24