Klaus podepsal novelu zákona o spotřební dani

Praha - Novelu zákona, do níž senátoři chtěli vtělit snížení daně z piva o 50 haléřů na půllitr, podpisem schválil také prezident Václav Klaus. Poslanci ale prosadili novelu zákona o spotřební dani ve sněmovním znění a odeslali ji prezidentovi. Sazba daně tak zůstane na vyšší úrovni, kde je od 1. ledna letošního roku. Původně se vládní novela sazeb daně netýkala. Zejména malé pivovary ovšem tvrdí, že vyšší daň je pro ně kvůli dlouhodobým smlouvám s odběrateli likvidační. Senátoři jim proto svou úpravou chtěli vyjít vstříc.

Vláda dříve předložila novelu poslancům tak, aby ji mohli schválit hned v prvním čtení. To ale část poslanců vetovala. Ministr financí Eduard Janota už dříve varoval, že pokud Parlament novelu nepřijme, ohrozí to obchod s výrobky, kterých se spotřební daň týká.

Novela bere v potaz unijní elektronický systém

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Novela má za cíl vytvořit v duchu evropských směrnic právní rámec pro unijní elektronický systém, který má kontrolovat dopravu výrobků podléhajících spotřební dani. Systém sledování vznikl hlavně kvůli boji s podvody u spotřební daně. Spolu s tím budou nahrazeny současné papírové průvodní doklady elektronickými.

V některých částech poslanci předlohu doplnili. Od daně by měly být osvobozeny tabákové výrobky pro zkoušky jejich kvality za podmínky, že budou při testech spotřebovány, zničeny nebo znehodnoceny. Daň se nebude muset platit rovněž za tabákové výrobky, které odebere celní úřad jako vzorky.

Novela upravuje rovněž pravidla pro podnikatele, kteří plní některé zkapalněné ropné plyny do tlakových nádob o hmotnosti náplně do 40 kilogramů včetně. Budou muset používat schválený měřicí systém, výjimkou bude plnění do pevně zabudovaných nádrží automobilů.

Vlajka EU
Zdroj: ČT24/redgreenandblue.org