Japonské aerolinky zůstávají věrné American Airlines, Deltu odmítly

Tokio - Japonské aerolinky Japan Airlines (JAL) zachovají partnerství se společností American Airlines a zůstanou v alianci Oneworld. Odmítly nabídku od konkurenčních aerolinek Delta Airlines, které upřednostňovali i někteří zástupci japonské vlády. Ani stovky milionů dolarů tak Japonce nepřesvědčily, aby přijali jejich návrh a přešli do konkurenční aliance Sky Team.

Nyní japonský dopravce požádá regulátory o povolení navázat s American Airlines ještě těsnější spolupráci na linkách přes Tichý oceán. „Pevně věříme, že výhody dalšího rozvoje po boku American Airlines mohou společnost JAL značně podpořit v době, kdy se snažíme o revitalizaci naší činnosti,“ uvedl Masaru Oniši, prezident japonských aerolinek.

Jan Procházka, analytik ze společnosti Cyrrus

„Je to částečně překvapivé řešení. Přece jenom u Delty bylo více přidaných hodnot. Každopádně rozhodli se pro tradici a hlavním důvodem je opravdu obava z regulatorního návrhu, kdy by třeba na linkách dosahovali částečně monopolního postavení a antimonopolní úřad by je za to mohl potrestat.“

Reportáž Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)

Pro Japan Airlines, které se nedávno dostaly do řízeného bankrotu, znamená revitalizace propuštění skoro 16 tisíc lidí, tedy asi třetiny zaměstnanců. Aerolinie chtějí také zrušit linky, které nevykazují zisk. Všechna opatření by měla probíhat za plného provozu.

„Chceme se odtrhnout od naší negativní minulosti a projít si plným zotavením. Chopíme se poslední šance začít znovu,“ burcoval Oniši. Řízený bankrot letecké společnosti přitom nebyl pro trh překvapením. Za posledních 10 let totiž firma dostala už třikrát státní pomoc a její dluhy dosahují 25 miliard dolarů.

Vydáno pod