V Belgii může letos přijít o práci 60 000 lidí

Brusel - Nezaměstnanost roste měsíc od měsíce v celé Evropské unii, bez práce je téměř každý desátý. Nejnižší procento nezaměstnaných má Nizozemsko, nejvyšší Lotyšsko. Belgie, stejně velká jako Česko, vykazuje i podobná čísla kolem osmi procent. Začátek roku ale přinesl špatné zprávy, firmy propouští a zaměstnanci odpovídají stávkami.

V Belgii probíhá doslova válka o pracovní místa. Například v Lovani se chystal jeden z největších pivovarů vyhodit 260 lidí. Luc Chezemberch a další ale zorganizovali blokádu, nepustili auta s pivem ven a vedení nakonec ustoupilo.

Opel plánuje zavření závodu v Antverpách

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Belgické noviny teď ale spíš tisknou příběhy s opačným koncem, např. Opel v Antverpách vyrábí přes 85 let, teď je symbolem smutku a tíhy současné krize. Zatím se mluví jen o záměru ji zavřít. Podle belgických zákonů musí vedení prověřit, jestli není jiné řešení. Mezitím už ale pro obří areál hledá nového nájemníka.

„Opel musí redukovat svoje kapacity v Evropě o 20 procent. Vzhledem k plánům výroby a s ohledem na finance se uzavření Antverp jeví jako nejlogičtější,“ uvádí mluvčí společnosti. Pro slavnou značku dodává 85 českých firem součástky za půl miliardy korun ročně. Opel bude dál vyrábět v Německu, i tak si ale někteří budou muset hledat odbyt jinde.

Ještě se ale bojuje. I tady hrstka odborářů dnem i nocí blokuje bránu, kudy nová auta jezdí ven. Když vedení nepovolí, zavře továrnu začátkem léta. Kvůli tomu zaniknou ještě další tisíce pracovních míst v okolí. A v celé desetimilionové Belgii by letos mohlo o práci přijít až 60 000 lidí.

Nespokojený zaměstnaneci Opelu v Anverpách
Zdroj: ČT24