Nový herní zákon ukončí zmatek ve světě sázení

Praha - Strana KDU-ČSL na dnešním brífinku komentovala nedostatky stávající legislativy, která se týká loterijní aktivity. Například loni v prosinci bylo bez vědomí ministra financí Eduarda Janoty uděleno povolení společnostem Šance a Fortuna. Ve sněmovně je nicméně přítomen nový materiál, který zákon pozměňuje tak, aby se taková situace znovu neopakovala.

Podle předsedy strany Cyrila Svobody stávající zákon umožňuje sázet subjektům, které podnikají v oblasti loterií a sázení. Neexistují navíc obecně závazná pravidla, která by umožňovala kontrolu nad tím, komu se sázení povoluje, a udělují se nebo rozšiřují licence.

Licence byly vydávány bez vědomí ministra financí

Brífink KDU-ČSL a Eduarda Janoty (zdroj: ČT24)

V prosinci 2009 došlo k překročení kompetencí zaměstnanci ministerstva financí. Eduard Janota už totiž dříve zakázal udělovat licence bez jeho osobního povolení. Proto dnes oznámil, že z tohoto jednání vyvodí personální důsledky. V rámci Asociace provozovatelů kurzového sázení došlo k domluvě, že povolení vydaná ministerstvem v prosinci budou anulována.

Na novele vydělají města

Situaci by měl změnit materiál, který navrhlo ministerstvo financí. Řeší mimo jiné i stížnost obcí na množící se videoterminály. Ministerstvo financí v současnosti nemá šanci v této věci zasahovat. Proto v novele herního zákona navrhlo, aby mohly přítomnost terminálů povolovat samy obce.

Novela chce dále striktně oddělit provozovatele od příjemce prostředků z výtěžku či zamezit nezdaňování výtěžků pokrové soutěže mimo kasina. Taktéž by se měly zvýšit daně z tohoto businessu, a to ze současných 6 a 8 procent na 10 a více procent. Obce by podle návrhu také získaly větší podíl na získání prostředků z tohoto businessu.